Δύο χρόνια από την απάνθρωπη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας

zak

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 όλη η Ελλάδα έβλεπε αποσβολωμένη το βίντεο της δολοφονίας ενός απροστάτευτου ανθρώπου σε δημόσια θέα στην οδό Γλάδστωνος. Ένα βίντεο που αν δεν υπήρχε κάποιοι θα την είχαν βγάλει καθαρή.

Εκείνη την Παρασκευή το μεσημέρι ο μεσίτης Α. Χορταριάς και ο κοσμηματοπώλης Σ. Δημόπουλος, με τη συνδρομή ορισμένων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σκότωσαν με συνεχή και δυνατά χτυπήματα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, μπροστά στα μάτια άπραγων περαστικών, μαγαζατόρων και διαμενόντων στην περιοχή. 

Ο Ζακ, πέθαινε για μισή ώρα τουλάχιστον, κατά την οποία τον λίντσαραν και τον χτυπούσαν μανιασμένα όντας ανήμπορος να αντιδράσει, με τους βασανιστές του να έχουν απεμπολήσει οποιοδήποτε ίχνος ανθρωπιάς θα μπορούσε να υπάρξει. 

«Όλοι τους να πληρώσουν. Γιατί για μισή ώρα το παιδί μου δεχόταν ένα βάρβαρο θάνατο. Για μισή ώρα πονούσε και τον ταλαιπωρούσαν, για αυτό μας πονά περισσότερο. Είναι δύο φορές εγκληματίες. Λίγο ανθρωπιά να υπήρχε θα είχε γλιτώσει», είχε δηλώσει τότε ο πατέρας του Ζακ, Ευθύμης Κωστόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Οι δράστες προσπάθησαν να καλύψουν την εγκληματική τους πράξη με τον μανδύα της «αυτοάμυνας» και τις «αυτοδικίας» αφού ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι απειλήθηκε η ζωή τους. 

Το τρομακτικότερο όλων – πέραν φυσικά της ίδιας της δολοφονίας- ήταν η ευκολία με την οποία ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας προσπαθούσε να αποδώσει δίκιο στους δράστες φέρνοντας ως επιχείρημα το ανεπανάληπτο «δηλαδή αν έμπαινε στο σπίτι σου κάποιος να σε βιάσει/κλέψει/σκοτώσει δεν θα έκανες το ίδιο;» ψάχνοντας στα μάτια του συνομιλητή τους έναν και μόνο δισταγμό για να καλύψουν την ελάχιστη ντροπή που ίσως ένιωθαν κάνοντας αυτή την ερώτηση. 

Για ένα μικρό διάστημα παραλίγο να γίνουμε μάρτυρες της ηθικής νομιμοποίησης της αυτοδικίας για χάρη του νοικοκυριού και της υποτιθέμενης αυτοπροστασίας, αφού η δολοφονία μεταφραζόνταν σε αυτοάμυνα, αυτοδικία και έκτακτη λύση ανάγκης. 

Αρχικά επιχείρησαν την άμεση περιθωριοποίησή του θύματος στα μάτια της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας, λέγοντας πως βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και υπό την επήρεια ουσιών. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι τοξικολογικές εξετάσεις του δολοφονημένου με μίσος Ζακ βγήκαν καθαρές.

Ο μεσίτης μάλιστα, δημιουργώντας ψεύτικο λογαριασμό στο twitter [Snake (@zmOMI_)] συνέχιζε να χλευάζει τον νεκρό και την οικογένεια του χωρίς ίχνος ντροπής ή μεταμέλειας ενώ μάλιστα είχε επιτεθεί χτυπώντας με γροθιά στο σαγόνι την δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» Αφροδίτη Φράγκου η οποία και κατέθεσε μήνυση εναντίον του. 

Η ώρα της δίκης

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου 2020 προσδιορίστηκε η δίκη -ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου- των έξι κατηγορουμένων για τη δολοφονία του. 

Ενώπιον του δικαστηρίου παραπέμπονται να δικαστούν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης καθώς και τέσσερις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί στο σημείο.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Το δικαστικό συμβούλιο, που αποφάσισε πριν λίγο καιρό την παραπομπή των έξι για την υπόθεση του 33χρονου, είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του Ζακ, η οποία ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα της οικογένειας είχε ως βασική επίκλησή του την ιατροδικαστική έκθεση που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 33χρονου από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…