Δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν στον Κόλπο

Η Ελλάδα αρχίζει να αντιμετωπίζει αντίποινα που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας και την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δέσμευση ρωσικού τάνκερ και η μεταφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στην Κάρυστο, απαντήθηκε σήμερα από την Τεχεράνη.

NewsRoom 27/05/2022 | 20:01

Στα χέρια Ιρανών έπεσαν δύο πλοία ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο, έπειτα από βίαιη κατάληψη. Το περιστατικό θεωρείται αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Ιρανοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον των πλοίων συλλαμβάνοντας τα πληρώματα. Τα πλοία κατασχέθηκαν σε διεθνή ύδατα και πλέον βρίσκονται στα ιρανικά χωρικά ύδατα και η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Την ευθύνη για την επιχείρηση ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης όπως μεταδίδει το AFP, επίλεκτο και αφοσιωμένο σώμα του ιρανικού καθεστώτος.

Ένα εκ των πλοίων ήταν το «Delta Poseidon» έχοντας ελληνική σημαία, είχε σαλπάρει από την Μπάσρα του Ιράκ φορτωμένο, και προορισμό του ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι Κορίνθου. Σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence το φορτίο του πλοίου κατευθυνόταν στο διυλιστήριο της Motor Oil. Το δεύτερο πλοίο είναι το «Prudent Warrior» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον προορισμό του. 

Το Delta Poseidon ανήκει στον στόλο της Delta Tankers συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior στον στόλο της Polembros Shipping Limited συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Για το περιστατικό έχει εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σημειώνει πως απέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα ενώ κάνει λόγο για «πράξεις πειρατείας».

Η κίνηση των Ιρανών διαδραματίζεται μία ημέρα μετά την κατάσχεση ενός ρωσικού τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο σε ελληνικά ύδατα. Το Reuters που μετέδωσε την είδηση έκανε λόγο για κατάσχεση του ιρανικού φορτίου που είχε φορτώσει το ρωσικό πλοίο και μεταφορά του στις ΗΠΑ μέσω τρίτου τάνκερ.