Δύο αλλαγές στην τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια (PDF)

Με δύο μόνο αλλαγές κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

κοκκινα δανεια

Ειδικότερα η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη που αφορά τα δάνεια φυσικών προσώπων που παραμένει στα 250.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν η βασική στην οποία υπήρξε διαφωνία με τους Θεσμούς και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Οι θεσμοί πρότειναν τη συρρίκνωση αυτού του ορίου κάτω από τις 100.000 ευρώ ενώ διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν (μικρές) και στα εισοδηματικά όρια.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, οι καταθέσεις των οφειλετών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

«Συμφωνήσαμε στα 9/10 της ρύθμισης αλλά εμείς προχωράμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Documento κυβερνητικό στέλεχος.

Ειδικότερα σύμφωνα με την προς ψήφιση ρύθμιση για να εντάσσεται κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά τα εξής:

1.Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

2. Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

3) Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 5

4) Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης .

η) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης, των οφειλών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 5.

Δείτε τις προτεινόμενες διατάξεις και την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πηγή: documentonews.gr

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…