Newsroom

Newsroom

Δυναμική υπέρ του Brexit δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Φόβοι για τις επιπτώσεις

Προβάδισμα στο Brexit δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία .

576050321dc524ee488b46f7

Σύμφωνα με νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την TNS, η εκστρατεία υπέρ του Brexit καταγράφει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων. Το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, με το 40% να υποστηρίζει την παραμονή της.

Η ΤNS τονίζει ότι το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ή ότι δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 2.497 ανθρώπους, διαδικτυακά, μεταξύ 7 και 13 Ιουνίου.

Η προηγούμενη μέτρηση της TNS, την περασμένη εβδομάδα έδινε στο «Brexit» προβάδισμα 2%, στο 43%, με 41% των ερωτηθέντων να προτιμά το «Remain».

Η νέα μέτρηση της στάσης των Βρετανών προστίθεται σε μια σειρά ερευνών γνώμης όπου οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγούνται των υπέρμαχων της παραμονής της στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.  


Μεγαλώνει η ψαλίδα σε 4 δημοσκοπήσεις

Το τελευταίο 24ωρο έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα τεσσάρων ακόμη τηλεφωνικών ή διαδικτυακών δημοσκοπήσεων, όλες εκ των οποίων δείχνουν προβάδισμα για τους οπαδούς του Brexit, με την ψαλίδα να υπολογίζεται από 1% μέχρι 7%.

Δύοέρευνες της ICM για τον Guardian, δίνουν τη διαφορά στις 6 μονάδες (53%-47%), η μέτρηση της YouGov για τους Times, την ίδια μέρα, δείχνει την διαφορά στις 7 μονάδες (46%-39%), ενώ στην έρευνα της ORB για την Telegraph, η διαφορά βρίσκεται στην μια μονάδα (49%-48%).


Η ψαλίδα εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις να ανοίγει σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες τους.

Ένας εκ των πιο ισχυρών παραγόντων διαμόρφωσης της βρετανικής κοινής γνώμης, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, που είναι μεγαλοεκδότης-ιδιοκτήτης της λαϊκίστικης εφημερίδας «Sun», τάχθηκε υπέρ της εκστρατείας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την Δευτερα, η «Sun» κυκλοφόρησε με ενα λογοπαίγνιο στο εξώφυλλο της, με την λέξη «Believe» (πίστεψε) και «Leave» (αποχώρηση), παίρνοντας θέση υπέρ του «Brexit»


Πέφτει η στερλίνα

Με τις τελευταλιες εξελίξεις, το εθνικό νόμισμα της χώρας, χάνει έδαφος, ενώ ο δείκτης S&P 500 Index πέφτει για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Σχέδιο ΕΚΤ σε περίπτωση Brexit

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα στελέχη της ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη συγγράψει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κυκλοφορήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου σε περίπτωση που τα exit polls δείξουν επικράτηση του «Brexit».


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα τονίζει πως οι θεσμοί θα «κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ρευστότητα στις αγορές», με απώτερο στόχο να καθησυχάσει τους αναστατωμένους, όπως προβλέπεται, επενδυτές.

Οι στοιχηματικές εταιρίες ποντάρουν Brexit

Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός οτι στο 59% έπεσαν σήμερα, Τρίτη, οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχημάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair.


Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…