Newsroom

Newsroom

DW:Η ατμόσφαιρα θυμίζει τα γεγονότα του Μαΐου στη Τουρκια

Με μια πρωτοφανή για τον ίδιο και το κόμμα του κρίση στα 11 χρόνια της θητείας του βρίσκεται αντιμέτωπος ο…

toyrkia2

Με μια πρωτοφανή για τον ίδιο και το κόμμα του κρίση στα 11 χρόνια της θητείας του βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ταγίπ Ερτογάν. Χιλιάδες αντίπαλοι του βγήκαν χθες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ζητώντας την παραίτησή του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός από χιλιάδες οπαδούς του που έσπευσαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ να τον υποδεχτούν. Για άλλη μια φορά επιτέθηκε κατά των τριών βουλευτών του κόμματός του ΑΚΡ, που παραιτήθηκαν χθες διαμαρτυρόμενοι για το σκάνδαλο διαφθοράς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κυβέρνηση η δικαιοσύνη. «Εκείνους που μας πρόδωσαν θα τους πετάξουμε έξω από την πόρτα. Ο λαός δεν σας ψήφισε για να προδώσετε το κόμμα σας. Υπάρχει κομματική πειθαρχία», είπε. Απτόητος και οξύς, τα έβαλε επίσης με εκείνους που κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά. «Όσοι αποκαλούν την έρευνα αυτή επιχείρηση κατά τη διαφθοράς, οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός για να δεχτεί ενθουσιώδεις ζητωκραυγές από το πλήθος των δεκάδων χιλιάδων οπαδών του. Η σκηνή επαναλήφθηκε και μπροστά από την κατοικία του στη περιοχή Ουσκουντάρ στην Ασιατική πλευρά και πάλι με χιλιάδες οπαδούς να τον επευφημούν σε κάθε του φράση.

Φόντο κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος
Όμως, στο κέντρο της Κων/πολης κοντά στην Πλατεία Ταξίμ αλλά και στους γύρω δρόμους η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς αντίθετη. Εκεί, χιλιάδες Τούρκοι πολίτες κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά τις διαφθοράς και κατά της κυβέρνησης συγκρούονταν με την αστυνομία που τους αντιμετώπισε με υδροβόλα και πλαστικές σφαίρες, ενώ προέβη σε πάνω από 70 προσαγωγές. Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν στην Άγκυρα, το Εσκισεχίρ, τη Σμύρνη. Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία θυμίζει πολύ τα γεγονότα του Μαΐου καθώς είναι ορατό και πάλι ένα διογκούμενο λαϊκό κίνημα κατά της κυβέρνησης, ενώ το άλλο επίπεδο σκληρής αντιπαράθεσης φαίνεται να αποδειχθεί η δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση δια του νέου επιτελείου της να προσπαθεί νομοθετικά να εμποδίσει τις εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν βαθύτερα στις έρευνες τους και την ηγεσία του δικαστικού σώματος να ανθίσταται, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα όργανα του κλάδου της και κρίνοντας τις παρεμβάσεις αντισυνταγματικές. Όλα αυτά σε ένα φόντο κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος, κάτι που πλήττει τον Ερντογάν στο πιο ευαίσθητο σημείο του, στη σταθερότητα της τουρκικής οικονομίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε αναφέρει ότι παρακολουθεί «με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία και καλεί την Άγκυρα να «πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες θα διερευνηθούν αμερόληπτα.
Αριάνα Φερεντίνου, Κώνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
www.dw.de

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος

Καύσωνας τέλος: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

καιρός αεροχείμαρρος

Καύσωνας τέλος: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

Πτώση της θεοκρασίας θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα όμως να επιστρέφει δυναμικά…

Γιατρός απαντάει στα «νταηλίκια» Άδωνι – «Τσάμπα, δεν σπούδασε κανείς, κανέναν!»

γιατρος

Γιατρός απαντάει στα «νταηλίκια» Άδωνι – «Τσάμπα, δεν σπούδασε κανείς, κανέναν!»

«Τσάμπα δεν σπούδασε κανένας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό», τονίζει ο γιατρός Γιάννης Νάσιος απευθυνόμενος…