Duos: Alice & John Coltrane

Ο σαξοφωνίστας John Coltrane, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της jazz, και η πιανίστα Alice Coltrane, που κατάφερε να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στην ίδια σκηνή, μοιράστηκαν μια ιδιαίτερη σχέση, αρκετά προκλητική και δύσκολη και για τους δύο.

john coltrace alice coltrane

Η Alice, δεύτερη σύζυγος του John, έχοντας ασπαστεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα, διαμόρφωσε μεγάλο μέρος των πεποιθήσεών του και έπαιξε μάλλον σημαντικό ρόλο στην πορεία της μουσικής του, η οποία με τα χρόνια απέκτησε έναν πιο πνευματικό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας ως sideman σε ηλικία 29 ετών, ο John Coltrane προχώρησε σε solo καριέρα στα 33 του χρόνια, ενώ πέθανε στα 44 του.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύντομης μουσικής του πορείας κατάφερε να συνδράμει τη διαμόρφωση των modes -βάση της αυτοσχεδιαστικής φύσης της jazz- και να μας αφήσει διαμαντάκια μέσα από συνεργασίες και ατομικές δουλειές.

Τη μουσική και προσωπική του ζωή σημάδεψε η εξάρτησή του από την ηρωίνη και το αλκοόλ, η οποία τον βασάνιζε από το 1948. Τον Ιούλιο του 1967 υπέκυψε στον καρκίνο του ήπατος, σε ένα νοσομείο του Long Island.

Η Alice Coltrane ήταν μία μη συμβατική πιανίστα και συνθέτις, που ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αναζητώντας την πνευματικότητα, τόσο στη μουσική, όσο και στην καθημερινότητα. Παίζοντας ακόμη άρπα και όργανο, υπογράφει μία σειρά albums σε βαθιά προσωπικό ύφος.

Αρκετά δύσκολη στο απαίδευτο αφτί, ταίριαξε με τον John και τις τάσεις καινοτομίας του. Η μουσική ήταν για την Alice Coltrane οικογενειακή υπόθεση, με τον μεγαλύτερο αδερφό της, Ernie Farrow, να παίζει μπάσο σε μπάντες μεγάλων ονομάτων της jazz, όπως για παράδειγμα του εξαιρετικού Yusef Lateef.

Με κλασικές σπουδές από την ηλικία των επτά και ατελείωτες ώρες πάνω από το εκκλησιαστικό όργανο της ενορίας, η Alice αποδείχτηκε μία από τους μεγάλους της bebop.

Η μουσική των δύο Coltrane ξεχωριστά ήταν αρκετά εκκρηκτική, με έντονα στοιχεία καινοτομίας. Δεν φοβήθηκαν ποτέ να πάρουν ρίσκα και αυτό ενίσχυσε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφερε η συνεργασία τους. Ο ασαφής ρυθμός και η υπερπληθώρα νοτών μπορεί να φαντάζει τυχαία επιλογή ή ακόμα και συνέπεια της έλλειψης σοβαρών μουσικών επιλογών, αλλά μόνο αυτό δεν είναι.

Τον John Coltrane πολλοί περιγράφουν ως έναν από τους πιο «influential» μουσικούς της jazz -για να χρησιμοποιήσω έναν από τους πιο κουρελιασμένους όρους του συρμού. Ωστόσο, ελάχιστοι παίζουν στο στυλ του, αν υπάρχουν…

Όσο για την Alice; Ακόμη αποτελεί ανεξερεύνητη περιοχή για τους αμύητους, ακόμη και για κάποιους μυημένους.

Ακούστε το Mixtrack που ετοίμασε ο συνεργάτης μας, Θάνος Πανταζής:

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων