Δρομολογούνται εξελίξεις: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ και όχι μόνο

Εξελίξεις φαίνεται πως δρομολογεί η αποκάλυψη των συνομιλιών μεταξύ Τόμσεν – Βελκουλέσκου, αφού είναι ξεκάθαρο πως σκοπός του Ταμείου -το οποίο σημειωτέον δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση για το ελληνικό πρόγραμμα- είναι να «κολλήσει» η αξιολόγηση.

57015c311dc5244e708b486d

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους για το ζήτημα της αξιολόγησης, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της συνομιλίας, κι ενώ ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο αρχίζει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε 35′ τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το θέμα της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο στη βάση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα και όσων θεμάτων έχουν «κλείσει» στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ακόμη, ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διεθνοποίηση του ζητήματος

Σαφώς και όλες αυτές οι επαφές -τηλεφωνικές ή μη- δεν είναι τυχαίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, η κυβέρνηση στοχεύει στη διεθνοποίηση του ζητήματος για να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο κλείσιμο της αξιολόγησης, προσβλέποντας στην ανάκαμψη που θα επέλθει στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αυτό που εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι πως το ίδιο το Ταμείο εκτός από την «εχθρική» στάση εναντίον της χώρας μας, δείχνει να κρατά σαφείς αποστάσεις και από το ευρωπαϊκό μπλοκ των δανειστών ως προς την αξιολόγηση. Αυτό που σημειώνουν οι ίδιες πηγές είναι πως τώρα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την περίεργη στάση του ΔΝΤ, το οποίο ήταν η αιτία για την αργοπορία στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν και οι στόχοι από την ελληνική πλευρά είχαν εκπληρωθεί και με το παραπάνω.

Οι εξελίξεις αυτές σαφώς και προκαλούν ερωτηματικά για το αν το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, ειδικά τώρα που με τις αποκαλύψεις αυτές είναι προφανές πως το ΔΝΤ στόχευε στη φθορά της Μέρκελ, μίας εκ των παραδοσιακών συμμάχων για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Απολογείται» στο Βερολίνο ο Τόμσεν;

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, ο κ. Τόμσεν θα μεταβεί μέσα στην εβδομάδα στο Βερολίνο, με ένα από τα ζητήματα που σίγουρα θα συζητηθούν να είναι και οι συνομιλία του με την Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, πριν το ταξίδι του Τόμσεν στο Βερολίνο θα έχει προηγηθεί συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία.

Τέλος, την Τρίτη έγινε γνωστό πως θα υπάρχει συνάντηση μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ, γεγονός που ίσως δώσει νέα διάσταση στο ζήτημα.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…