Newsroom

Newsroom

Drogba: Από ένα πάρκινγκ της Αμπιτζάν, στην απόλυτη δόξα (video)

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ανακοίνωσε ο Didier Drogba, ένας εκ των κορυφαίων στράικερ που πέρασαν πότε από την Premier League.

5aa7f2b21dc5242a208b465e

Ο ιβοριανός επιθετικός, ιδιοκτήτης και παίκτης – μέχρι το τέλος της σεζόν τουλάχιστον – της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Phoenix Rising έγραψε τεράστια ποδοσφαιρική ιστορία. Η ομάδα του eyap.gr, ετοίμασε ένα αφιέρωμα για τον 40χρονο πλέον Didier.

Διαβάστε το παρακάτω:

Όταν οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε στιγματίζουν από την παιδική ηλικία, είτε σε στοιχειώνουν είτε σε πεισμώνουν και στην περίπτωση του Didier Drogba προφανώς και έγινε το αντίθετο.

Ο Didier Yves Drogba Tebily είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου στις 11 Μαρτίου το 1978 στο Abidjan της Ακτής Ελεφαντοστού. Στην ηλικία των πέντε ετών, η οικογένεια του λόγω των εξαιρετικά σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, τον έστειλε να μείνει στην Γαλλία με τον θείο του, Michel Goba. Ο Goba ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε αρκετές ομάδες της Γαλλίας , ο οποίος έμελλε να αποτελέσει τον μέντορα και την πατρική φιγούρα του Ιβοριανού επιθετικού.

Τα πρώτα βήματα του Drogba στον ποδοσφαιρικό κόσμο, έγιναν από τις ακαδημίες της Tourcoing το 1988 και την Abbeville μέχρι το 1991. Ήδη από τότε έδειχνε την ξεχωριστή του ικανότητα με την μπάλα στα πόδια και όταν οι γονείς του μετακόμισαν στην Vannes, παρουσιάστηκε και ο ίδιος από την ομώνυμη ομάδα. Ακολούθησε η Laval όπου ήταν η ομάδα που πραγματικά απέκτησε την φήμη ενός παραγωγικού σκόρερ.

Παράλληλα με το ποδόσφαιρο κατάφερε να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο της λογιστικής στην Le Mans, κάτι που σήμαινε ότι και πάλι θα άλλαζε ομάδα. Η ομάδα τότε αγωνιζότανε στην Ligue 2, σε ένα επίπεδο πρωτόγνωρο για τον νεαρό Didier. Του πήρε τέσσερα χρόνια να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις τις κατηγορίας, αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμών ενώ παράλληλα περιοριζόταν και από τις υποχρεώσεις του πανεπιστημίου. Όταν όμως ήρθε η γέννηση του πρώτου του παιδιού σε ηλικία 21 ετών αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι που πραγματικά αγαπάει και θα τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.


Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στους «MUC», 72 εμφανίσεις και 15 γκολ, η Guingamp, ομάδα της πρώτης κατηγορίας, δίνει στην Le Mans 80 χιλιάδες λίρες τον Ιανουάριο του 2002 και αποσπάει την υπογραφή του παίκτη. Στο πρώτο του εξάμηνο στην κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας αγωνίζεται έντεκα φορές και σκοράρει τρις. Η Guingamp απέφυγε τον υποβιβασμό για μόλις δύο βαθμούς και η επόμενη χρονιά αποτέλεσε ορόσημο για τον Didier. Oι 39 εμφανίσεις και τα 21 του γκολ, βοήθησαν την Guingamp να τερματίσει στην έβδομη θέση, κερδίζοντας την έξοδο στο Intertoto χάνοντας για μόλις τρεις βαθμούς το εισιτήριο για το Champions League.

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς όλες οι μεγάλες δυνάμεις του Γαλλικού ποδοσφαίρου προσπαθούσαν να αποσπάσουν την υπογραφή του παίκτη. Τελικά την «κούρσα» κέρδισε η Marseille όπου έδωσε 3.3 εκατομμύρια λίρες φέρνοντας έτσι τον Drogba στη Μασσαλία. Στην μοναδική του σεζόν με την ομάδα του Λιμανιού αγωνίστηκε 55 φορές σκοράροντας 32 γκολ ενώ ήταν από τους κύριους συντελεστές της ξέφρενης πορείας της Marseille μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, το οποίο και έχασε από την Valencia. Λίγες μέρες αργότερα η Chelsea δίνει 24 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ τότε για τους «Μπλε», και τον φέρνει στον Λονδίνο.


Το καλοκαίρι του 2004 η Chelsea ανακοινώνει τον Ιβοριανό επιθετικό. Όλοι περίμεναν ότι θα έκανε απόσβεση τα λεφτά που δαπανήθηκαν για εκείνον, αλλά όσα διαδραματίστηκαν τα επόμενα οκτώ χρόνια τα περίμεναν πολύ λίγοι. 

Ήδη στην πρώτη του χρονιά αγωνίστηκε σε 41 παιχνίδια, σκοράροντας 16 φορές ενώ κατέκτησε και το πρώτο τρόπαιο στην καριέρα του. Την Premier League. Η επόμενη σεζόν κύλησε ακριβώς όπως και η πρώτη. 

Ίδιος αριθμός συμμετοχών, ίδιος αριθμός γκολ και πάλι κατάκτηση του πρωταθλήματος, αρχίζοντας πλέον να απολαμβάνει και την αγάπη του κόσμου. Στην πρώτη θητεία του στην Chelsea κατέγραψε 341 συμμετοχές, 151 γκολ κατακτώντας συνολικά 12 τίτλους.


EKEINH H ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Ήταν η σεζόν 2011-12 η οποία ξεκίνησε με τον Andre-Vilas Boas στον πάγκο, και κατέληξε με τον Roberto Di Matteo. Ήταν η σεζόν που η Chelsea τερμάτισε έκτη στο πρωτάθλημα, αποκλείστηκε από τα προημιτελικά του League Cup, αλλά κατέκτησε το κύπελλο και το Champions League. Εντός Αγγλίας μπορεί η ομάδα να αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, ωστόσο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έκανε την μια έκπληξη μετά την άλλη. 

Η αρχή έγινε από τα παιχνίδια με την Napoli ανατρέποντας το εις βάρος της 3-1 σε νίκη με 4-1 στην Αγγλία, κατόπιν αφήνει εκτός την Benfica και κληρώνεται στα ημιτελικά με την Barcelona. Στον πρώτο αγώνα του Stamford Bridge, ο Ιβοριανός δίνει την νίκη με 1-0 με γκολ στο 45+2, ενώ στον επαναληπτικό η Chelsea παίζοντας με δέκα παίκτες συγκλονίζει την Ευρώπη, ισοφαρίζοντας με τον Torres στο 90+2 δίνοντας την πρόκριση στον τελικό.

Στην κατάμεστη Allianz Arena η Chelsea φιλοξενείται από την Bayern. Σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ο Muller ανοίγει στο 83’ το σκορ για τους Γερμανούς αφήνοντας ελάχιστα λεπτά αντίδρασης στους Λονδρέζους. Όμως ο Drogba είχε εντελώς άλλη άποψη. Στο 88’ η Chelsea κερδίζει κόρνερ, ο Juan Mata εκτελεί, και ο Didier πηδάει στον… θεό και ισοφαρίζει σε 1-1. 

Από ήρωας παραλίγο να αποβεί μοιραίος, όταν στην παράταση, βρήκε τον Ribery μέσα στην περιοχή, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι, το οποίο έσωσε ο Cech. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι και στον ξαφνικό θάνατο. Ο Scweinsteiger χάνει το κρίσιμο πέναλτι των Βαυαρών και έρχεται η σειρά του Drogba να εκτελέσει. Η φόρτιση εκείνη τη στιγμή απίστευτη. Όμως ο Didier ψύχραιμος εκτελεί τον Neuer και δίνει στην Chelsea το πολυπόθητο τρόπαιο.


Έτσι έκλεισε και η τελευταία του σεζόν στο Λονδίνο. Ο σύλλογος ανακοινώνει ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του παίκτη, με τον Ιβοριανό να πηγαίνει στην Κίνα για την Shanghai Shenhoua και κατόπιν για την Γαλατάσαράι. Στην Κίνα αγωνίστηκε μόλις 11 φορές σκοράροντας 9 γκολ, ενώ στην Τουρκία αγωνίστηκε για δύο σεζόν με 54 συμμετοχές και 20 γκολ. 

Το καλοκαίρι του 2014, η Chelsea τον φέρνει για μια σεζόν πίσω στο Λονδίνο κατακτώντας και πάλι το πρωτάθλημα αγωνιζόμενος σε 40 παιχνίδια πετυχαίνοντας επτά γκολ. 

Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι οι αντοχές του πλέον δεν αρκούσαν για τα υψηλά στάνταρ. Έτσι παίρνει την απόφαση να αναχωρήσει για τον Καναδά, υπογράφοντας συμβόλαιο διετίας με την Montreal Impact. Έμεινε για δύο χρόνια πετυχαίνοντας 24 γκολ σε 41 συμμετοχές ενώ πλέον στα 40 του και στην τελευταία του ποδοσφαιρική χρονιά αγωνίζεται στην Phoenix Rising, της οποίας και είναι ιδιοκτήτης, και την Β’ Κατηγορία των ΗΠΑ.

πηγή: eyap.gr