Newsroom

Newsroom

Δριμύ κατηγορώ από 34 ΜΚΟ κατά κρατών της ΕΕ για τους νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις να «σταματήσουν να επαναπροωθούν τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα στη Λιβύη»

μετανάστες 0

Η Oxfam και άλλες 53 ΜΚΟ κρίνουν σε μια ανοικτή επιστολή τους η οποία δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μετατραπεί σε «συνενόχους» στην «τραγωδία» των μεταναστών που παίρνουν τη θαλάσσια οδό από τη Λιβύη προς την Ιταλία, προτρέποντάς τις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να σταματήσουν να επαναπροωθούν μετανάστες στη λιβυκή επικράτεια.

Το 2017, η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραφαν, με την υποστήριξη της ΕΕ, μια συμφωνία για να αναχαιτιστούν οι ροές μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία: η Ρώμη και οι Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τη λιβυκή ακτοφυλακή, η Τρίπολη να εμποδίζει μετανάστες να αναχωρούν από τις λιβυκές ακτές προς την Ευρώπη.

Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, «πάνω από 5.300 γυναίκες, άνδρες και παιδιά χάθηκαν στη Μεσόγειο», εξανίστανται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ανοικτή επιστολή τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε «συνενόχους της τραγωδίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους», καθώς «αρνούνται θεμελιώδη δικαιώματα σε ανθρώπους που έχουν εξοριστεί κι επιδεινώνουν τον κίνδυνο που έχουν ήδη αντιμετωπίσει στη θάλασσα επαναπροωθώντας τους στη Λιβύη».

Στο κείμενό τους, οι οργανώσεις επικαλούνται αφηγήσεις μεταναστών που κρατούνται στη Λιβύη και καταγγέλλουν τις φρικιαστικές συνθήκες. «Πολλοί υφίστανται κακομεταχείριση πριν πωληθούν σε ένοπλες οργανώσεις ή ως σκλάβοι», επισημαίνει στέλεχος του γαλλικού παραρτήματος της Όξφαμ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις να «σταματήσουν να επαναπροωθούν τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα στη Λιβύη». Αξιώνουν επίσης από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να υποστηρίξουν «τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και να φροντίσουν «οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα να φθάνουν με κάθε ασφάλεια και χωρίς καθυστέρηση στην Ευρώπη».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…