Δριμύ "κατηγορώ" κατά του Ζοζέ Μπαρόζο από 36 ευρωβουλευτές

Κοινή επιστολή απέστειλαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, 36 ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων (GUE/NGL, S&D, ALDE, Greens, EFDD), προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του πρώην Επιτρόπου Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δραστηριότητες lobbying.

NewsRoom 07/03/2018 | 10:47

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Στην επιστολή τους οι 36 ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «οι αποκαλύψεις ότι ο κ. Μπαρόζο εμπλέκεται σε δραστηριότητες lobbying, σε ευθεία σύγκρουση με τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι δεν θα το κάνει, είναι καταδικαστέες σε οξύτατο βαθμό. Ακόμη, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Επιτρόπου Κατάινεν να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τη φύση των σχετικών συναντήσεων είναι εξίσου κατακριτέες».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Επίτροπος είχε συναντήσεις με την Κομισιόν ως στέλεχος πλέον της Goldman Sachs. «Το γεγονός ότι οι συναντήσεις καταγράφονται στο ιστορικό δραστηριότητας των Επιτρόπων ως συνάντηση με τη "Goldman Sachs Group, Inc. (GS)" συνιστά απόδειξη ότι ο κ. Μπαρόζο τις παρακολουθούσε ως εκπρόσωπος του νέου εργοδότη του και απονομιμοποιεί τις συνεπακόλουθες προσπάθειες του Επιτρόπου Κατάινεν να τις χαρακτηρίσει ως συναντήσεις μεταξύ φίλων», διαμηνύουν οι 36 ευρωβουλευτές και ζητούν «την ανάληψη δράσεων που θα διασφαλίσουν ότι οι Επίτροποι αυστηρώς ακολουθούν τις αρχές της διαφάνειας σχετικά με τις συναντήσεις που έχουν με λομπίστες και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

"01/03/2018

Αξιότιμε κύριε Γιούνκερ,

σας γράφουμε προκειμένου να εκφράσουμε το θυμό μας σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συμμετοχής του Επιτρόπου Κατάινεν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο -αποκαλύψεις κατόπιν αιτήσεις του παρατηρητηρίου Corporate Europe Observatory.

Ο κ. Μπαρόζο διετέλεσε Πρόεδρος της Κομισιόν για μια δεκαετία, βρισκόμενος στην ηγεσία της ΕΕ την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετέχοντας στις αποφάσεις της ΕΕ υπέρ της λιτότητας. Αφότου ολοκλήρωσε το ελάχιστο διάστημα των 18 μηνών μετά την αποχώρησή του από τη θέση Επιτρόπου, ανέλαβε ένα γενικό ηγετικό ρόλο σε ένα από τα ιδρύματα που συνέβαλαν κατεξοχήν στην κρίση.

Τη δημόσια αποδοκιμασία του διορισμού του ακολούθησε η υιοθέτηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίσματος που καλούσε για την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τους Επιτρόπους, ώστε να επεκταθούν σε περίοδο τουλάχιστον τριών ετών οι περιορισμοί για την μετά τη λήξη της θητείας των απασχόληση των Επιτρόπων. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν αυτό το κάλεσμα στην Έκθεση για τη Διαφάνεια, Λογοδοσία και Ακεραιότητα στους Θεσμούς της ΕΕ, που υιοθετήθηκαν ως αρχές το Μάρτιο του περασμένου έτους και εκ νέου τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ισχύος του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας αναθεωρήθηκε με ένα τρόπο που όχι μόνο αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις των ευρωβουλευτών για επαυξημένη διαφάνεια και σεβασμό των κανόνων της ηθικής, αλλά επιπλέον υιοθετήθηκε χωρίς τη συμπερίληψη των αποτελεσμάτων και προτάσεων της εν εξελίξει εξεταστικής εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λειτουργία της Ad-Hoc Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πιστεύουμε ότι οι αποκαλύψεις ότι ο κ. Μπαρόζο εμπλέκεται σε δραστηριότητες lobbying, σε ευθεία σύγκρουση με τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι δεν θα το κάνει, είναι καταδικαστέες σε οξύτατο βαθμό. Ακόμη, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Επιτρόπου Κατάινεν να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τη φύση των σχετικών συναντήσεων είναι εξίσου κατακριτέες.

Το γεγονός ότι οι συναντήσεις καταγράφονται στο ιστορικό δραστηριότητας των Επιτρόπων ως συνάντηση με τη "Goldman Sachs Group, Inc. (GS)" συνιστά απόδειξη ότι ο κ. Μπαρόζο τις παρακολουθούσε ως εκπρόσωπος του νέου εργοδότη του και απονομιμοποιεί τις συνεπακόλουθες προσπάθειες του Επιτρόπου Κατάινεν να τις χαρακτηρίσει ως συναντήσεις μεταξύ φίλων.

Ακόμη, πιστεύουμε ότι περαιτέρω μέτρα απαιτούνται για να επιδείξουμε αυθεντική προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας. Είναι άκρως εμφανές ότι η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι ο κ. Μπαρόζο δεν είχε παραβεί το Άρθρο 254 της Συνθήκης της ΕΕ, σε συνέχεια του διορισμού του, ελήφθη χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη φύση του ρόλου που θα αναλάμβανε.

Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, σας καλούμε να λάβετε μέτρα παραδειγματισμού εναντίον του κ. Μπαρόζο, συμπεριλαμβανομένης της αποστέρησης από τον ίδιο της μελλοντικής σύνταξής του και άλλων σχετικών προνομίων, δια αιτήματός σας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε επίσης για την ανάληψη δράσεων που θα διασφαλίσουν ότι οι Επίτροποι αυστηρώς ακολουθούν τις αρχές της διαφάνειας σχετικά με τις συναντήσεις που έχουν με λομπίστες και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

Με εκτίμηση,

Matt Carthy

Martina Anderson

Lynn Boylan

Liadh Ní Riada

Maria Arena

Malin Bjork

Dimitrios Papadimoulis

Eva Joly

Isabella Adinolfi

Ernest Urtasun

Josep-Maria Terricabras M

Curzio Maltese

António Marinho e Pinto

Marina Albiol Guzmán

Lola Sánchez Caldentey

Molly Scott Cato

Marisa Matias

Martin Schirdewan

Ramon Tremosa-i-Balcells

Dr Alfred Sant

Bart Staes

Barbara Spinelli

Luke ‘Ming’ Flanagan

Miguel Urbán Crespo

Marie-Pierre Vieu

Estefania Torres Martinez

Helmut Scholz

Kateřina Konečná

Ana Miranda

Paloma Lopez Bermejo

Stelios Kouloglou

Ignazio Corrao

Patrick Le Hyaric

Fabio Massimo Castaldo

Julie Ward".