Newsroom

Newsroom

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Το 40% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες ώρες προέρχονται από τις ΗΠΑ.

AP 20083458831667

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορονοϊού και να υποδύεται τον «χαλαρό», ωστόσο οι προβλέψεις του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβλέπουν τις ΗΠΑ ως το επικρατέστερο νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις απάντησε: «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις». «Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση».

Τις τελευταίες 24 ώρες , το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η εκπρόσωπος.

Συνολικά, η παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 επιταχύνεται πολύ και αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τα σημερινά 334.981 κρούσματα και τους 14.510 θανάτους, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο «χαλαρός» Τράμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι και χθες εξέφραζε αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter.

«Στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σειρά οδηγιών συγκεντρωμένων σε έγγραφο με τίτλο «15 ημέρες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης» του ιού.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επαναλαμβάνουν μετ΄επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες ότι το χειρότερο στην εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι μπροστά και ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση των μέτρων.

«Θέλω η Αμερική να το καταλάβει: αυτήν την εβδομάδα η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Τζερόμ Ανταμς, ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του που ορισμένοι Αμερικανοί δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αυστηρότητα. «Ετσι εξαπλώνεται ο ιός. Πρέπει πραγματικά, πραγματικά, όλοι να μείνουν στο σπίτι», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκανε retweet πλήθος μηνυμάτων που επιδοκιμάζουν την ιδέα ότι τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και όχι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί.

«Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη (της μετάδοσης), ΟΧΙ την οικονομία», έγραφε ένα από τα μηνύματα και κέρδισαν την επιδοκιμασία του Τραμπ.

Αν και ορισμένοι κυβερνήτες, όπως εκείνοι των πολιτειών της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, επέλεξαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιου καθεστώτος σε ολόκληρη την χώρα.

«Δεν πιστεύω ότι θα έρθει η μέρα που θα το κρίνουμε αναγκαίο» δήλωσε πρόσφατα.

Η αντίδραση της Νέας Υόρκης

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ωστόσο, επίκεντρο αυτή τη στιγμή της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, κάλεσαντον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα «πολύ σύντομα».

Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, με 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, εχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, και σχεδόν 100 θανάτους. Συνολικά στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό έχουν πεθάνει 560 άνθρωποι.

Μπροστά σε αυτή την ολοένα και πιο δραματική κατάσταση, το άγχος των Νεοϋορκέζων αυξάνεται.

Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι από την Κυριακή οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες που περιορίζουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες -σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παρόχους ίντερνετ- και αναγκάζουν τους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους όσο το δυνατό περισσότερο.

«Πρέπει τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια να επεκταθούν παντού» στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Πρέπει να λάβουμε αυτά τα ακραία μέτρα».

Σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικάνων ζει υπό κάποιου είδους καραντίνα. Οι πολιτείες της Ουάσινγκτον, του Μίσιγκαν και του Νέου Μεξικού ζήτησαν από τη Δευτέρα από τους κατοίκους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας αυστηροποίησε τους περιορισμούς.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Νέα Υόρκη πλησιάζει στην Ιταλία», εκτίμησε ο Τζερόμ Άνταμς υπεύθυνος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας ότι οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τις ομοσπονδιακές συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και για 15 ημέρες.

Ο ντε Μπλάζιο όπως και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ζητήσει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παράξουν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.

* Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…