Newsroom

Newsroom

Δραματική προειδοποίηση Λέκκα μετά τη φωτιά στην Πεντέλη: «Όσα δεν κάηκαν νομοτελειακά θα καούν» (video)

«Τα περιθώρια που έχουμε είναι μικρά» - Η Ελλάδα παραμένει χωρίς αντιπυρικό σχεδιασμό η χώρα

5647766

Για τα αίτια της καταστροφής μετά τις πυρκαγιές στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο για μία παθογένεια που μετράει 70 χρόνια.

Παράλληλα, απηύθυνε μια δραματική προειδοποίηση σχετικά με τα χρονικά περιθώριο που έχει η χώρα στη διάθεσή της ώστε να χαράξει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο χωροταξίας, πολεοδομίας και κανονισμών για να προστατευτεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που πολλαπλασιάζονται καθώς εξελίσσεται η κλιματική κρίση.

Μάλιστα, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι είναι τόσο δραματική η κατάσταση, οπότε αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, «ότι δεν έχει καεί, νομοτελειακά θα καεί».

Δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός

«Δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία. Όπου θέλει χτίζει ο καθένας και στη συνέχεια έρχεται το κράτος και νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που ως το επί το πλείστον βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές» είπε και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες πριν δοθεί μία περιοχή στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δουν τους κινδύνους και στη συνέχεια υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία που επιβραβεύει όσους αυθαιρετούν. Και στη συνέχεια εκατοντάδες αυθαίρετα στην Αττική δεν μπορούν να κατεδαφιστούν για διάφορους λόγους που αντιστοιχούν σε νομοθετικά κοινά».
Ακόμα τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας».

«Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Λέκκας προτείνει «για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης».

Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής.

Λέκκας: «Ότι δεν έχει καεί ακόμα, νομοτελειακά θα καεί»

Αναφερόμενος στην δραματική αλλαγή της συνολικής εικόνας της Πεντέλης μετά τις συνεχείς πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ο κ. Λέκκας είπε ότι «αυτές οι περιοχές σε λίγο θα υποστούν κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα … φταίει ο λάθος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός» και θύμισε ότι «πριν πέντε μήνες είχαμε καταστροφή έξι κατοικιών στην περιοχή από μεγάλη κατολίσθηση. Το ίδιο θα αντιμετωπίσουμε και τώρα. Η πυρκαγιά δεν είναι μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος … επιφέρει κύκλο καταστροφικών φαινομένων, που αρχίζουν να επιταχύνουν την εμφάνισή τους. Πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, ερημοποίηση της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πια καμιά δυνατότητα να ανακάμψει αυτή η περιοχή».

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «τα περιθώρια που έχουμε είναι μικρά. Πρέπει οπωσδήποτε οι ενέργειες να προγραμματιστούν και στα τρία επίπεδα διοίκησης (κεντρικό κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι) και σε ατομικό επίπεδο για το πώς οργανώνεται κάποιος. Στις περιοχές που έχουν καταστραφεί πρέπει να κάνουμε σωστικές παρεμβάσεις, απόλυτα προσαρμοσμένες στη Φύση, να μπορέσει να ανακάμψει. Στις άλλες περιοχές, πρέπει να δράσουμε προληπτικά, γιατί οι περιοχές που δεν έχουν καεί ακόμη, θα καούν νομοτελειακά, δεν υπάρχει περίπτωση».

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

mpakodimou zina sxolio

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

Για την αποτυχημένη επίκληση στο συναίσθημα που έκανε η Ζήνα Κουτσελίνη μετά τον σάλο που…

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

persefoni1

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης καταπλέει το μεσημέρι του Σαββάτου το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» για…