Newsroom

Newsroom

Δραματική η κατάσταση στην Ινδία: Σχεδόν 4.000 θάνατοι από κορονοϊό σε μία μέρα

Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας, την ώρα που η Covid-19 εξαπλώνεται από τα αστικά κέντρα στην επαρχία

ap indkal

Αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19 κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο η Ινδία καθώς και ρεκόρ θανάτων, με 3.980 νεκρούς, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 230.168, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τα νοσοκομεία της Ινδίας αναζητούν απεγνωσμένα κλίνες και οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία του έκθεση ότι την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα covid-19 που ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν στην Ινδία, όπως και το ένα τέταρτο των θανάτων από τη νόσο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί, τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί σε αρκετές εβδομάδες.

Ο Κ. Βιτζάι Ραγκαβάν, βασικός επιστημονικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι “είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο κύμα με δεδομένα τα αυξημένα επίπεδα” των μολύνσεων.

“Όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια στιγμή θα ξεσπάσει το τρίτο κύμα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα κύματα”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κρίση του κορονοϊού είναι πιο οξεία στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όμως στην επαρχία, όπου ζει περίπου το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας, οι περιορισμένες ιατρικές υποδομές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.

“Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στα χωριά”, δήλωσε ο Σουρές Κούμαρ συντονιστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Manav Sansadhan Evam Mahila Vikas Sansthan.

Σε κάποια χωριά όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου ζουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι, “υπάρχουν νεκροί σχεδόν σε κάθε δεύτερο σπίτι”, εξήγησε.

“Οι άνθρωποι φοβούνται και κρύβονται στο σπίτι τους με πυρετό και βήχα. Τα συμπτώματα είναι αυτά της covid-19, όμως καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για γρίπη”.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.

Παράλληλα η άνοδος των μολύνσεων συνέπεσε με τη δραματική πτώση των εμβολιασμών λόγων προβλημάτων παραγωγής και διανομής, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη παραγωγός εμβολίων.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…