Newsroom

Newsroom

Δραματική εκτίμηση από Τσιόδρα: Χωρίς το εμβόλιο θα είχαμε 8.400 περισσότερους θανάτους από κορονοϊό

Ισχυρή προειδοποίηση και για ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας

5176805

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας ελληνική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. «Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

Προειδοποίηση και για νέο κύμα πανδημίας

Σοβαρή προειδοποίηση για νέο κύμα πανδημίας που αναμένεται μαζί με άλλες ιώσεις να είναι πιο σφοδρό έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε παραδείγματα με την ανησυχητική  τροπή που έχει πάρει ο ιός σε πολλές χώρες αναφέροντας χαρακτηριστικά  τα παραδείγματα της Ρουμανίας και της Ρωσίας που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…