Newsroom

Newsroom

Δραγασάκης: Ασύμβατη η πολιτική του μνημονίου με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Να γίνει η Αριστερά ο φορέας μιας νέας πορείας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ζήτησε, μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας…

dragasakis

Να γίνει η Αριστερά ο φορέας μιας νέας πορείας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ζήτησε, μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας «ecoleft.gr» με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Αριστερά σε Ελλάδα – Ευρώπη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη «διπλή πρόκληση» που αντιμετωπίζει η Αριστερά, δηλαδή αφενός την απάντηση στη δομική κρίση του καπιταλισμού και αφετέρου το μετασχηματισμό της προκειμένου να βγει από την «άμυνα» και να περάσει στη φάση της ηγεμονικής δύναμης που θα πρωτοστατεί.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως η πολιτική του μνημονίου είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα του , ο οποίος θεώρει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων:

–       Πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους,

–       Δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης

–       Τρίτον, μη δανειακή χρηματοδοτική ενίσχυση στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε τρία σημεία: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Για το πρώτο τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, επίσης, κανένας να μη χάσει την 1η κατοικία, και κανένας να μην είναι χωρίς πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες υγείας. Αυτά, εξήγησε, δεν θα επιτευχθούν με επιδόματα, αλλά με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, με στόχο να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.