Newsroom

Newsroom

Δραγασάκης: Κανείς δεν μιλάει για τέταρτο πρόγραμμα

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε την Τρίτη ο Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας ως «απολύτως εφικτή» την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος το 2018, μετά τους φόβους για τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, συμπληρώνοντας ότι μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ.

583de6fb1dc524a8348b4796

«Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. Είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισαν ότι επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και ότι αυτό είναι το τελευταίο.

«Κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα τέταρτου προγράμματος. Αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Κερέ και ανάλογα μεταδίδονται και από την Ευρώπη. Θεωρώ τη διαπίστωση αυτή σημαντική. Και αυτό διότι απαντά σε ερωτήματα και ανησυχίες εν μέρει δικαιολογημένες. Απαντά, όμως, η διαπίστωση αυτή και σε όσους στο εσωτερικό της χώρας αυτοβούλως προσφέρθηκαν, προκαταβολικά, να υπηρετήσουν νέα μνημόνια» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεύτερος στόχος είναι, «παράλληλα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων, να επουλώνονται πληγές και κοινωνικά τραύματα και να μπαίνουν οι βάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την υπέρβαση όχι μόνο των μνημονίων, αλλά και της κρίσης και του χρεοκοπημένου μοντέλου του παρελθόντος που μας οδήγησε σε αυτήν» πρόσθεσε.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 έχει επιτευχθεί, ανέφερε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως η ντε φάκτο διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι οι επενδύσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι διαρκής επιδίωξη της κυβέρνησης, ωστόσο διευκρίνισε ότι στόχος είναι «η νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα απέναντι από τον παλιό πελατειακό κρατικοδιαίτο καπιταλισμό».

«Για εμάς η παραγωγή πλούτου και η προοδευτική αναδιανομή του αποτελούν αναπόσπαστες διαδικασίες, όχι διαδοχικές», είπε και συμπλήρωσε ότι «το επιχειρείν δεν είναι επιτυχημένο παρά όταν έχει συμβολή στην επίλυση του κοινωνικού ζητήματος και όχι στην όξυνσή του».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν είναι «συμπληρωματική» στην Ευρώπη, αλλά συστατικό στοιχείο της, ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αρέσκεται στον επιχειρηματικό λαϊκισμό που “χαϊδεύει τα αυτιά” παλιών χρεοκοπημένων επιχειρηματικών πρακτικών».