Δουλεύεις λιγότερο, πληρώνεσαι περισσότερα: Ένα νέο εργασιακό μοντέλο που φαίνεται να αποδίδει

Η μείωση των ωρών εργασίας με την ίδια αμοιβή, ως μέτρο που υιοθετήθηκε σε εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κατά 24%, την μείωση του άγχους και την ενίσχυση της αφοσίωσης των εργαζομένων στην δουλειά τους.

NewsRoom 20/07/2018 | 12:45

Η Perpetual Guardian, μια εταιρεία διαχείρισης καταπιστευμάτων στη Νέα Ζηλανδία, προσέφερε στους εργαζομένους της ένα φοβερό ντιλ: Να εργάζονται τέσσερις ημέρες και να πληρώνονται πέντε.

Ενώ στην αρχή η ιδέα αυτή αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά, η ιδέα της εταιρείας στέφθηκε με επιτυχία, όπως αποτυπώνει μια νεοζηλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες.

Οι 240 εργαζόμενοι της εταιρείας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εργάζονταν τέσσερις ημέρες κανονικό οκτάωρο, την εβδομάδα και πληρώνονταν για πέντε ημέρες.

Ερευνητές μελέτησαν το εγχείρημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή του, συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μειωμένες ώρες εργασίας με την ίδια αμοιβή, αύξησαν το ζήτημα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κατά 24%, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και ενισχύοντας την αφοσίωση. Δηλαδή, το 78% των εργαζομένων αισθάνονται πως μπορούν να ισορροπήσουν δουλειά και προσωπική ζωή. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το εν λόγω ποσοστό άγγιζε το 54%.

Ο Τζάροντ Χάαρ, καθηγητής διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ωκλαντ, διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους και την απολαμβάνουν περισσότερο από ό, τι πριν. Παράλληλα, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε η αφοσίωση απέναντι στη δουλειά.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Αντριου Μπάρνς, δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα η τετραήμερη εργασία.

Να είναι άραγε αυτός ο δρόμος για έναν διαφορετικό εργασιακό μέλλον; 

Πληροφορίες: theguardian.com

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.