ΜΝ

Μάκης Νοδάρος

Το «δουλεμπόριο» καλά κρατεί στη Νέα Μανωλάδα

Σε καθεστώς προστασίας 355 αλλοδαποί εργάτες γης στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας - Κανείς δεν ήταν δηλωμένος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Μανωλάδα

Το «δουλεμπόριο» καλά κρατεί στο «φραουλοκράτος» της Νέας Μανωλάδας Ηλείας και εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης εξακολουθούν να αποτελούν θύματα εκμετάλλευσης , «κάτω από την μύτη» των τοπικών ελεγκτικών μηχανισμών ,  από μεγαλοτσιφλικάδες και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής.

Η πλήρης επιβεβαίωση των ανωτέρω , περιέχεται επίσημα στην 14/2019 διάταξη της Εισαγγελίας Αμαλιάδας Ηλείας η οποία θέτει σε καθεστώς «προστασίας» τους 355 αλλοδαπούς εργάτες γης που έχασαν τα υπάρχοντά και τα έγγραφά τους  στην περίεργη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε παράνομο αυτοσχέδιο καταυλισμό της ντροπής που ήταν εγκαταστημένος σε οικόπεδο που τους είχε παραχωρήσει ιδιώτης με το αζημίωτο .

Η Εισαγγελία της Αμαλιάδας μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου , χαρακτήρισε και επίσημα τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς εργάτες γης  « ως απασχολούμενους µε ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας κατ’ άρθρο 89 ν. 4052/2012 και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.»

Στην σχετική εισαγγελική διάταξη αποκαλύπτεται ότι μετά από την  παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και την  από 6-2-2019 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπιστώθηκε ότι  κατά το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς την 7.6.2018 στη Νέα Μανωλάδα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ηλείας από τους 355 συνολικά αλλοδαπούς εργάτες που βρέθηκαν στον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς να διαμένουν σε σκηνές – παραπήγματα (μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής υπηκοότητας κατά δήλωσή τους) µόνο οι δεκατρείς (13) διέμεναν μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, ενώ εξ αυτών των δεκατριών οι έντεκα (11) ήταν κάτοχοι δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία (βλ. συνημμένες ονομαστικές καταστάσεις κατωτέρω, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας).

355 εργάτες γης αδήλωτοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 

Μάλιστα μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , διαπιστώθηκε ότι κανείς εξ’ αυτών δεν βρέθηκε καταχωρημένος να απασχολείται σε κάποιον εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (7.6.2018).

« Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήσαν ούτε αόρατοι ούτε ανύπαρκτοι . Πρόσφεραν φτηνά εργατικά χέρια στους τσιφλικάδες της περιοχής και αποτελούν τα ευάλωτα θύματα καταναγκαστικής εργασίας . Η έρευνα του υπουργείου στο σύστημα Εργάνη επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες , η ανθρώπινη εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κάτω από την μύτη των τοπικών ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας» – κατήγγειλε στο www.apokalypseis.com ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών στην Πάτρα. 

Πηγή: apokalypseis.com 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…