Έδωσαν ekstasy σε χταπόδια και αυτά άρχισαν να... χαϊδεύονται μεταξύ τους

Τους έδωσαν μινιατούρες των Star Wars αλλά αυτά προτίμησαν να παίξουν... μεταξύ τους

NewsRoom 03/06/2021 | 17:06

Η αντίδραση των μαλακιών σε ψυχαγωγικά ναρκωτικά φαίνεται είναι... ανατριχιαστικά ίδια με εκείνη των ανθρώπων.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει αμερικανική έρευνα κατά την οποία χταπόδια τοποθετήθηκαν σε νερό «εμπλουτισμένο» με MDMA, δηλαδή την βασική ουσία του δημοφιλούς ναρκωτικού ekstasy.

Συγκεκριμένα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα χταπόδια που εκτέθηκαν στο MDMA, έγιναν πιο κοινωνικά μεταξύ τους.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το MDMA προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, της ουσίας δηλαδή που ευθύνεται για το αίσθημα της χαρά και της εγγύτητας στους άλλους. Τα χταπόδια της Καλιφόρνια με τα δύο σημάδια (Octopus bimaculoides) έχουν ένα σύστημα μεταφοράς της σεροτονίνης που μοιάζει πολύ με εκείνη του ανθρώπου. Προκειμένου να κατανοήσουν αυτό το σύστημα έχει την ίδια λειτουργικότητα με εκείνο των ανθρώπων, οι Eric Edsinger του Marine Biological Laboratory στο Woods Hole της Μασαχουσέτης και ο Gül Dölen στο Johns Hopkins University της Baltimore στο Maryland, έβαλαν πέντε τέτοια χταπόδια σε νερό εμπλουτισμένο με MDMA προκειμένου να εξετάσουν τις συμπεριφορές τους.

Μετά που τα χταπόδια απορρόφησαν το ναρκωτικό, άρχισαν να μη δίνουν σημασία στα παιχνίδια που τους είχαν δοθεί (μεταξύ των οποίων και μερικές μινιατούρες των Star Wars), σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που θα είχαν σε κανονικές συνθήκες. 

Αντιθέτως, τα χταπόδια άρχισαν να γίνονται πιο κοινωνικά και περνούσαν περισσότερο χρόνο αγγίζοντας το ένα το άλλο.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σεροτονίνη έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά του κοινού προγόνου που μοιράζονται τα χταπόδια με τα σπονδυλωτά, η σχέση των οποίων στο «οικογενειακό δέντρο» φτάνει ακόμη και τα 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ναρκωτικά δίνονται σε ζώα στα πλαίσια κάποιου πειράματος. Είναι χαρακτηριστικές οι συνέπειες που είχαν διαφορετικές ναρκωτικές ουσίες που χορηγήθηκαν σε αράχνες, στον τρόπο με τον οποίο αυτές ύφαναν τον ιστό τους.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, οι επιρροές των ναρκωτικών είναι περισσότερο από εμφανείς.