Δώρο εφοπλιστών σε Μητσοτάκη για την «αντιμετώπιση» των προσφύγων

Οι εφοπλιστές δεν είναι αχάριστοι, και όπως φαίνεται, ανταποδίδουν για την ευνοϊκή μεταχείριση που χαίρουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με... δώρα

AP Varka Prosfyges

Οι εξαιρετικές σχέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το εφοπλιστικό κεφάλαιο έρχονται για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, με την επίσημη ανακοίνωση του «δώρου» που αποφάσισε να κάνει στην κυβέρνηση η ένωση εφοπλιστών, μέσω του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, η «ευγενική χορηγία» δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής του σχεδίου, Αλκιβιάδης Στεφανής, περιέγραφαν τα επιμέρους μέτρα. Όταν έφτασε η στιγμή της αναφοράς στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, ο κ. Στεφανής, είπε τα εξής:

«Η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκ. Ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό). Με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο ΛΣ, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοση τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες».

Το «ευχαριστώ» των εφοπλιστών για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα

Η παραπάνω ενέργεια θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τον πρωθυπουργό, καθώς έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε όταν το δημοσίευμα των Financial Times, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που ωφελούν έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, προωθούν το ξέπλυμα και τη διαφθορά.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επέκρινε την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών». Κάτι τέτοιο «έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», έγραφαν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Από την άλλη, κρίνοντας από τις τελευταίες διακηρύξεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ακροδεξιάς πάντα σύλληψης, που κάνουν λόγο για «διαφορετική στάση του Λιμενικού» σχετικά με τις προσφυγικές ροές, θα μπορούσε κανείς να δει και το ιδεολογικό στίγμα που διαπερνά τη σχέση εφοπλιστών – Μητσοτάκη. 

Η «διαφορετική» στάση του Λμενικού

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν κατάφερε να κρύψει τον ενθουσιασμό του πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για… τους πυροβολισμούς του Λιμενικού σε σκάφη τα οποία «εισέρχονται παρανόμως» στα εθνικά ύδατα της χώρας, μεταφέροντας πρόσφυγες.

«Τον τελευταίο καιρό, το λιμενικό σώμα έχει αντιδράσει σε 2-3 περιπτώσεις διαφορετικά απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει, ακόμη και με χρήση πυρών απέναντι σε σκάφη που μπήκαν παρανόμως στη χώρα. Αυτό δείχνει μία αλλαγή διάθεσης, που προσωπικά με ικανοποιεί», είπε χωρίς ίχνος ντροπής.

Είναι, πράγματι, ιδιαίτερα ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο να βλέπεις το Λιμενικό Σώμα να πυροβολεί μια βάρκα με πρόσφυγες αντί να τους σώζει από το να βρεθούν στον πάτο της θάλασσας. Μάλλον η ένωση εφοπλιστών θα νιώθει μεγάλη περηφάνια που θα συμβάλει σε αυτό το ανθρωπιστικό έργο. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…