Newsroom

Newsroom

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια ψυχολογίας «Βγαίνουμε καλύτεροι»

«Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός έχει κάποιες ανάγκες, οπότε μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να πάρουν βοήθεια»

spain Medium

Άνθρωποι από τη Ρόδο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Ξάνθη μέχρι το Βελβεντό Κοζάνης, που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν με ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, αξιοποιούν την ευκαιρία που τους δίνουν τα διαδικτυακά σεμινάρια ψυχολογίας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναζητούν εργαλεία διαχείρισης κρίσης, αυτοβελτίωσης, βελτίωσης διαπροσωπικών σχέσεων και τακτικές χαλάρωσης. Στις τελευταίες, τακτικές χαλάρωσης και ευεξίας, θα εστιάσει το επόμενο webinar που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολάου, ιδρυτής της start up Soulscan είχε σχεδιάσει να υλοποιήσει σεμινάρια ψυχολογίας με φυσική παρουσία. Ο εγκλεισμός όμως για την προστασία από την πανδημία άλλαξε τα σχέδια. Συνεργάζεται λοιπόν με την εθελοντική δράση Covid-19 Response Greece και τα σεμινάρια έγιναν διαδικτυακά, με θετική ανταπόκριση από εκείνους που τα παρακολουθούν.

«Συμμετέχω στα webinars για να ενδυναμωθώ αυτή την περίεργη περίοδο, να βγω καλύτερη, να μάθω κάτι καινούργιο», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 55χρονη Γεωργία από την Ρόδο.

Τα σεμινάρια, από την επιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από δύο ψυχολόγους και τον ψυχίατρο κ. Νικολάου, χωρίστηκαν σε οκτώ άξονες: εργαλεία διαχείρισης stress, ισορροπία σχέσεων/επικοινωνία, διαχείριση κρίσης και διαμάχης, υποστήριξη και ειδικά θέματα, υποστήριξη σε φροντιστές ατόμων με ειδικές απαιτήσεις, Θλίψη και αδράνεια, ειδικές προκλήσεις και συνθήκες Covid-19 και χαλάρωση και ευεξία.

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις δυνατές ανάγκες που έχουν σχέση με την τωρινή κατάσταση», εξηγεί ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν από αρκετούς φορείς τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτό που διαφοροποιεί όμως τα σεμινάρια είναι η δυνατότητά τους να απευθυνθούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα. «Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός έχει κάποιες ανάγκες, οπότε μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να πάρουν βοήθεια. Για εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι πολύ προσεγγίσιμο και φιλικό στη χρήση», σημειώνει ο ψυχίατρος.

Πόσο χρήσιμο, όμως μπορεί να είναι ένα ωριαίο σεμινάριο ψυχολογίας; «Πολύ», εκτιμά ο κ. Νικολάου, ο οποίος με ικανοποίηση παρατηρεί ότι υπάρχει έντονη συμμετοχή του κόσμου. Η διάδραση αυτή φαίνεται ότι είναι σημαντική και για τους συμμετέχοντες. Όπως σημειώνει η 47χρονη Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε με στόχο την αυτοβελτίωση, το σεμινάριο της φάνηκε ενδιαφέρον «κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες έδειξαν διάθεση να είναι ενεργοί και να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση».

«Μάθηση και βελτίωση» είναι και οι λόγοι που συμμετείχε στο σεμινάριο η 52χρονη Αντωνία από το Βελβεντό Κοζάνης, η οποία θα ήθελε να πάρει μέρος και στα επόμενα σεμινάρια, ενώ τους επόμενους κύκλους σεμιναρίων σκοπεύει να παρακολουθήσει και η 19χρονη Γεωργία από την Ξάνθη, αλλά και η 63χρονη Σοφία από την Χαλκίδα, η οποία εξηγεί τον λόγο που παίρνει μέρος. «Έχω την αίσθηση πως κάτι γίνεται καλό και συμμετέχω με κάποιο τρόπο, έστω και λίγο», λέει.

Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες, στοιχείο που δεν εκπλήσσει τον κ. Νικολάου. «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι γυναίκες ζητάνε δύο φορές περισσότερο ψυχολογική βοήθεια από τους άντρες. Είναι πιο ανοιχτές μάλλον, με πιο έντονο το εσωτερικό τους βλέμμα. Το ότι οι άντρες δεν αναζητούν βοήθεια, δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν τη χρειάζονται», σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Το επόμενο δωρεάν webinar που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, στις 7μ.μ., έχει στόχο την χαλάρωση και την ευεξία. https://covid19response.gr/project7.html

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

6249844

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Παράλληλα το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

velopoulos sarakis 1020.jpg

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

Η απάντηση του Παύλου Σαράκη στην ανακοίνωση του κόμματος για τη διαγραφή του, όπου γινόταν…

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

pexels max fischer 5212344

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

Μάλιστα μετά απ' αυτή την επίδοση θα παρθούν μέτρα για την προαγωγή της Δημιουργικής Σκέψης

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Ακρίτα

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Η Έλενα Ακρίτα ζητά την παρέμβαση τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και του ΕΣΡ για τα…

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

δημοσκόπηση ινστιτούτο Τσίπρα

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

Θετική ανταπόκριση σε ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά δείχνει και το 75% των ψηφοφόρων του…