Newsroom

Newsroom

Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία».

εμφυλη βια

Η καμπάνια Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος SPEAK, που υλοποιεί το Κέντρο Διοτίμα με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον δωρεάν νομική βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες (ημεδαπές – μετανάστριες), που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν συμμετέχουσες/οντες και συντελεστές της καμπάνιας, που υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος. Συγκεκριμένα: η πανελλήνια πρωταθλήτρια kick boxing και πυγμαχίας Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου και ο προπονητής της Νίκος Δροσόπουλος, η ηθοποιός Ρομάννα Λόμπατς, η διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος Χριστίνα Ακουρή, η σκηνοθέτρια – μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Εύη Καραμπάτσου, η υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών από το Κέντρο Διοτίμα Δέσποινα Τσούμα, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης και o σκηνοθέτης Αλέξης Κουκιάς, τους οποίους και τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου κοινού και του βραβείου της κριτικής επιτροπής στους/στις δημιουργούς, που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους«Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ο οποίος προκηρύχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας, ενώ θα προβληθούν και οι δύο διακριθείσες ταινίες.

Για το Κέντρο Διοτίμα, η 25 Νοεμβρίου δεν είναι μία ακόμη επέτειος. Είναι ημέρα – ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου, μιας και καθιστά ορατό, στο δημόσιο χώρο και λόγο, το γεγονός πως η έμφυλη βία πλήττει καθημερινά εκατομμύρια θηλυκότητες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι γυναίκες, οι τρανς γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία, διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.

Άλλωστε τα στατιστικά (όταν και όπου υπάρχει μέριμνα για καταγραφή των περιστατικών) είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA, 2014):

* μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω
* μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού
* μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα «ομολογούν» ότι το 25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο ή από άλλο πρόσωπο, από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φτάνει το 33%.

Ωστόσο, μόλις το 14 % των γυναικών καταγγέλλουν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ το 13 % το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο.

ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η έμφυλη βία, βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ισότητα των φύλων, αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται από σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς προσδιορισμούς, αλλά μας αφορά όλες και όλους.

Η εξάλειψή της απαιτεί την ενεργή δράση όλου του κοινωνικού συνόλου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιτυχημένη ψηφιακή μας καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» επιδίωξε και κατόρθωσε, μέσα από πολύμορφες δράσεις και υλικά, αφενός να κάνει ορατό το φαινόμενο της έμφυλης βίας σε διάφορες μορφές του (ενδοοικογενειακή βία, οικονομική αποστέρηση, σωματική βία, ψυχολογική κακοποίηση, trafficking), αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες/ισσες μας, ώστε να μην προσπερνούν τα περιστατικά έμφυλης βίας, που γνωρίζουν, ακούν, υποψιάζονται.

Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την οριστική εξάλειψη του φαινομένου… Ωστόσο αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, παρατηρείται τουλάχιστον αύξηση του αριθμού των γυναικών, που μιλούν αλλά και καταγγέλλουν το γεγονός.

Ακριβώς για αυτό το λόγο συνεχίζουμε την καμπάνια, στοχεύοντας στην ολοένα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περίγυρου (οικογενειακού, φιλικού, γειτονικού) απέναντι στις γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία. Η συμπαράσταση και η στήριξη του, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα ώθησης στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών και στο σπάσιμο του κύκλου της κακοποίησης.

Με στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος «Don’tSkip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία», το Κέντρο Διοτίμα καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της 25 Νοεμβρίου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών μπορείτε να επικοινωνείτε με το φορέα στο email: [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-3244380, (Δευτ-Παρ. 12.00-17.00)

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…