Δολοφονία Ζακ: Ταυτοποιήθηκε και κατέθεσε ο «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι»

Καθοριστικής σημασίας στοιχείο για την υπόθεση ήταν το βίντεο της ερευνητικής ομάδας των Forensic Architecture

kitrino

Επειτα από τη δημοσίευση των φωτογραφιών του αυτόπτη στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομία κατόρθωσε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Σχεδόν επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο μάρτυρας «με το κίτρινο μπλουζάκι» ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές και χθες κατέθεσε ρίχνοντας φως σε σημαντικά σημεία της υπόθεσης, προκαλώντας όμως παράλληλα και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τις αστυνομικές αρχές. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή, ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Κωστόπουλο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του λιντσαρίσματος, υπογράμμισε πως ο Ζακ βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης και δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με πρόθεση τη ληστεία ή την κλοπή.

Από το σύνολο της κατάθεσής του, προκύπτει πως ο ελληνοτουρκικής καταγωγής μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιεί δύο επώνυμα, επιχείρησε να αθωώσει απολύτως τις αστυνομικές αρχές, υποστηρίζοντας πως δεν υπερέβησαν τα όρια.

«Ήταν σε υπερδιέγερση, μου έδινε την εικόνα ενός ανθρώπου που είχε πάρει ναρκωτικές ουσίες (σ.σ. ποτέ δεν αποδείχθηκε, οι τοξικολογικές του Ζακ ήταν απολύτως καθαρές), πήγα προς τον χρυσοχόο για να του πω πως το παιδί μάλλον θα έχει επιληψία. […] Όσο ήταν μέσα στο κατάστημα, του πετάξανε όχι μόνο πέτρες, αλλά και τασάκια, το τασάκι το πέταξε άλλος (σ.σ. δεν τον κατονομάζει) και όχι ο κοσμηματοπώλης» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο ο ίδιος παραδέχεται πως κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ (σ.σ. τον περιγράφει ως «αγρίμι») είχε βάλει το πόδι του κόντρα, υποστηρίζοντας έναν από τους αστυνομικούς ώστε ο τελευταίος να μη γλιστρήσει. Ισχυρίστηκε πως σήκωσε το γκλομπ που είχε πέσει από έναν αστυνομικό στο έδαφος για… να μην το πάρει κανείς. 

«Για κανένα λόγο δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν το όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. (σ.σ. πρόκειται για έωλους χαρακτηρισμούς που καταρρίπτονται ακόμα και στο εγχειρίδιο της αστυνομίας «Αστυνομική δεοντολογία και βέλτιστες πρακτικές αστυνομικών ενεργειών»).

Ο ίδιος υποστήριξε: «Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. (σ.σ. δεν επιβεβαιώνεται από το βίντεο). Πρέπει να λιποθύμησε στο φορείο». Υπενθυμίζεται πως από το Δελτίο του ασθενοφόρου προκύπτει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος παρελήφθη χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός επί επτά μήνες ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ο οποίος φαινόταν στο βίντεο, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», δεν κλήθηκε να καταθέσει. Ο ίδιος είπε: «Δεν πήγα να καταθέσω γιατί φοβήθηκα μην μπλέξω, έχω παιδιά. […] Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπο μου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο μου αστυνομικό αστυνομικό και με καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω». 

Ύστερα από το βίντεο που προσκόμισε η διεπιστημονική ομάδα Forensic Architecture, πρώην υπάλληλος του μάρτυρα με το κίτρινο μπλουζάκι (διατηρεί κατάστημα πληροφορικής επί της οδού Πατησίων) τον αναγνώρισε και πήγε στον ανακριτή. Στην κατάθεσή του έκανε λόγο για «άνθρωπο που δημιουργούσε πολλά προβλήματα, που κυκλοφορούσε με μπράβο, ο οποίος είχε προβεί σε επιθέσεις». Επιπλέον, όπως κατέθεσε στον ανακριτή ο εργαζόμενος, ο μάρτυρας με το κίτρινο μπλουζάκι χρησιμοποιούσε και τα δύο επώνυμά του, δήλωνε πλαστή διεύθυνση στο Παλαιό Φάληρο, κυκλοφορούσε με ένα Lexus, ασχολείτο επαγγελματικά και με επιχείρηση αυτοκίνητων, ενώ τον χαρακτήρισε «εκδικητικό και επικίνδυνο».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…