Δολοφονία Κούτσιακ: Συνελήφθησαν επτά Ιταλοί επιχειρηματίες, ύποπτοι για διαφθορά

Η αστυνομία της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 7 Ιταλούς επιχειρηματίες στους οποίους αναφερόταν στην έρευνα που πραγματοποιούσε για τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος τους θεωρούσε ύποπτους για σχέσεις με την μαφία.

5a9821a61dc5247c288b45f6

Η επιχείρηση αυτή έγινε “προφανώς σε σχέση με την υπόθεση αυτή (της δολοφονίας του Γιαν Κούτσιακ) και με πρόσωπα που έχουν κατονομαστεί επανειλημμένως στον Τύπο και κατονομάζονται επίσης στο τελευταίο άρθρο του Γιαν Κούτσιακ. Ναι, μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό την ιταλική πτυχή” της έρευνας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ.

“Κατασχέθηκαν πειστήρια και συνελήφθησαν πρόσωπα, τα οποία θα ανακριθούν”, πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας έγιναν στο Μιχάλοβτσε στην ανατολική Σλοβακία.

Σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Ιταλό επιχειρηματία Αντονίνο Βαντάλα και για μέλη της οικογένειάς του, για τα οποία ο Κούτσιακ είχε την υποψία ότι διατηρούν δεσμούς με την καλαβρέζικη μαφία “Ντραγκέτα”.

Σε ανολοκλήρωτο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες από τον ιστότοπο aktuality.sk, ο Γιαν Κούτσιακ ανέφερε περιπτώσεις φορολογικής απάτης σε σχέση με τον Ιταλό επιχειρηματία και το περιβάλλον του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Χθες, δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Πρόκειται για τον υπουργό Πολιτισμού Μάρεκ Μάνταριτς, που ήταν σύμμαχος επί σειράν ετών του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, και για την Μαρία Τρόσκοβα, μια σύμβουλο του πρωθυπουργού την οποία ο Κούτσιακ υποψιαζόταν για σχέσεις με τον Ιταλό επιχειρηματία.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ που εργαζόταν για τον aktuality.sk έκανε δημοσιογραφική έρευνα για εγκλήματα επιχειρηματιών, μερικοί από τους οποίους είχαν σχέσεις με πολιτικούς. Αυτός και η σύντροφός του βρέθηκαν νεκροί το Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους.

Η δολοφονία αυτή συγκλόνισε τη Σλοβακία. Χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν χθες μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. Άλλες πορείες διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα τις προσεχείς ημέρες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις σλοβακικές αρχές με την οποία ζητεί πληροφορίες για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου, ο οποίος εξέφρασε υποψίες για την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία.

“Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας οποιονδήποτε ισχυρισμό ή υποψία αφορά την υπεξαίρεση ή την κακοδιαχείριση (ευρωπαϊκών) κονδυλίων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

“Σήμερα αποστείλαμε επιστολή στις αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τα κονδύλια στην Σλοβακία για να ζητήσουμε πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή υπεξαίρεση αγροτικών κονδυλίων”, πρόσθεσε.

Το ανολοκλήρωτο άρθρο του Κούτσιακ αφορούσε τις πιθανολογούμενες πολιτικές σχέσεις Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την καλαβρέζικη μαφία “Ντραγκέτα”, η οποία πιστεύεται ότι δραστηριοποιείτο στην ανατολική Σλοβακία.

“Δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό” της Σλοβακίας, έγραφε ο Γιαν Κούτσιακ στο άρθρο του.

“Οι Ιταλοί που συνδέονται με τη μαφία βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Σλοβακία: άρχισαν να κάνουν επιχειρήσεις, να παίρνουν επιδοτήσεις, να μαζεύουν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως να δημιουργούν σχέσεις με πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή, μέχρι την σλοβακική κυβέρνηση”, σημείωνε.

Η Κομισιόν δεν έχει “καμία ανοχή” στην απάτη, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της.

“Επιμένουμε επομένως σε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά των κρατών μελών για να εμποδίσουν την απάτη”, υπογράμμισε ο Βίντερσταϊν. Η ευθύνη για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανήκει πρωτίστως στα κράτη μέλη, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευαγγελισμός: Πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς επειδή αντέδρασαν σε αντιδεοντολογικές απαιτήσεις της διοίκησης

Ευαγγελισμός

Ευαγγελισμός: Πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς επειδή αντέδρασαν σε αντιδεοντολογικές απαιτήσεις της διοίκησης

Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων η δίωξη των δύο γιατρών από τη διοίκηση του νοσοκομείου «ασκήθηκε…

Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση ο 41χρονος που παρέσυρε την εν διαστάσει σύζυγό του με αυτοκίνητο

ASTYNOMIA FINAL 1

Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση ο 41χρονος που παρέσυρε την εν διαστάσει σύζυγό του με αυτοκίνητο

Μεσολάβησε μήνυση εναντίον του από την 35χρονη για απειλή, μέσω τηλεφώνου, ο 41χρονος συνελήφθη και…

«Βατερλώ» Μεϊμαράκη: Δεν εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και βγήκε τελευταίος – Άδειασμα από Μητσοτάκη

ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ

«Βατερλώ» Μεϊμαράκη: Δεν εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και βγήκε τελευταίος – Άδειασμα από Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν στήριξε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου και ευρωβουλευτή του…