Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ο Αλέξης θα ήταν σήμερα 30 χρονών

Δεκατέσσερα χρόνια από τη δολοφονία που σημάδεψε ανεξίτηλα μια ολόκληρη γενιά

γρηγορόπουλος

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που σημάδεψε ανεξίτηλα την ελληνική κοινωνία: στις 6 Δεκεμβρίου ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, δολοφονημένος εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Αν δεν είχε κοπεί τότε το νήμα της ζωής του, σήμερα θα ήταν 30 ετών…

Η αρχική εκδοχή που έδινε η αστυνομία για το περιστατικό (με την αγαστή συνεργασία καναλιών που πρόθυμα έπαιζαν παραποιημένα βίντεο ή σκηνές από επεισόδια προηγούμενων ετών) ήταν φυσικά διαφορετική. Δήθεν είχαν προηγηθεί επεισόδια, δήθεν ο αστυνομικός είχε απειληθεί. Η αλήθεια όμως ήταν αδύνατο να συγκαλυφθεί: ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε δολοφονηθεί εν ψυχρώ στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Τα “επεισόδια” που είχαν προηγηθεί ήταν ένας διαπληκτισμός του Κορκονέα και του συναδέλφου του Σαραλιώτη με μία παρέα παιδιών. Ο Κορκονέας επέστρεψε στο σημείο για να εκτελέσει τον 16χρονο μαθητή.

Ακολούθησε ένα κύμα οργής σε όλη τη χώρα: μια ολόκληρη γενιά ξεσηκώθηκε για να διαμαρτυρηθεί, να διεκδικήσει, να απαιτήσει δικαιοσύνη. Μια ολόκληρη γενιά είχε δεχθεί επίθεση και περνούσε στην αντεπίθεση. Οι επόμενες ώρες και μέρες ήταν άγριες, ίσως οι πιο άγριες που έχει ζήσει η Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Και έκτοτε, στις 6 Δεκεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι τιμούν τη μνήμη ενός νεαρού που δεν ήθελε να γίνει μάρτυρας (να ζήσει ήθελε, όπως και κάθε παιδί), αλλά τον έκανε μάρτυρα ένας ειδικός φρουρός.

Ένας ειδικός φρουρός που σήμερα είναι ελεύθερος, αν και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κι αυτό γιατί το 2019 του αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (!) και η ποινή του μειώθηκε στα 13 χρόνια, που είχε ήδη εκτίσει, οπότε αφέθηκε ελεύθερος.

Αυτή η μέρα θα είναι πάντα του Αλέξη…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη