Δολοφονία Φλόιντ : Ομοσπονδιακή έρευνα για την αστυνομία της Μινεάπολης

Μια μέρα μετά την καταδίκη του αστυνομικού της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως  ξεκινά έρευνα κατά της αστυνομίας της Μινεάπολης.
 

NewsRoom 21/04/2021 | 23:32

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ της κυβέρνησης Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης ακολούθησε ένα μοντέλο ή πρακτικές διατήρησης της τάξης αντισυνταγματικές ή παράνομες». Παράλληλα η έρευνα, που είναι διαφορετική από αυτή που διενεργείται για τον  για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στοχεύει να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης (βόρειες ΗΠΑ) έκανε συστηματικά υπέρμετρη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των νόμιμων διαδηλώσεων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξετάζεται επίσης από την ομοσπονδιακής έρευνα αν υπήρξαν διακρίσεις ή κακομεταχειρίσεις που διέπραξε η αστυνομία σε βάρος ατόμων με προβληματική συμπεριφορά, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι  «το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενεργήσει με τρόπο αποφασιστικό σε αυτήν την αναζήτηση της δικαιοσύνης» στη Μινεάπολη.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί από την έρευνα διάπραξη παράνομων πρακτικών, θα ακολουθήσει δικαστική διαδικασία να στόχο να υποχρεώσει την πόλη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας της.