Documento: Κι όμως είναι ακόμα εδώ…

Τρία χρόνια Documento. Τρία χρόνια συνεχίσει να τρομάζει όσους δεν ήθελαν να το  βρουν στο δρόμο τους. Το Documento έσβησε κεράκια και θα συνεχίζει να είναι αποκαλυπτικό για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά  οι εφημερίδες μένουν.

EKOsbSEW4AApWUR 1

Πολλοί πιστεύουμε ότι ήταν καλή τύχη, προνόμιο και τιμή να δουλεύουμε στο «Documento»  η στο «Κουτί της Πανδώρας» .  Και όντως έτσι είναι, καθώς δεν υπάρχει δημοσιογράφος που δεν θα ήθελε κάποια στιγμή στην επαγγελματική του ζωή να ζήσει αυτό το “πείραμα” ελευθερίας έκφρασης άποψης και γνώμης και της αποκάλυψης των γεγονότων

Και το λέω αυτό όντας παιδί που μεγάλωσε στην «Ελευθεροτυπία» , την μεγαλύτερη ίσως μεταπολιτευτική εφημερίδα και το το τελευταίο παράδειγμα (πίστευα μέχρι πρότινος) εφημερίδας που αντιπροσώπευε μια ολόκληρη εποχή, φορτωμένη με οράματα, ελπίδες και προσδοκίες. Η “Άνοιξη” που έφερε η συγκεκριμένη εφημερίδα, πέρασε. Και όσοι την πρόλαβαν και την έζησαν και είδαν το τέλος της πάνω που λέγανε ”άνοιξε  η πύλη για τον πιο βαρύ χειμώνα της δημοσιογραφίας” και το τέλος μιας εποχής αποκαλύψεων, εγένετο το Documento. 

Και η φλόγα της αισιοδοξίας για αντικειμενική δημοσιογραφία, έγινε πυρκαγιά… και όσοι νοσταλγοί της ντόμπρας δημοσιογραφίας είχαμε απομείνει,  είπαμε ναι σε αυτό το  εγχείρημα. Είπαμε ναι  στην δημοσιογραφία όχι τον γραβατωμένων της καρέκλας και των διορισμένων, αλλά στην δημοσιογραφία της αποκάλυψης. Αυτό άλλωστε είναι δημοσιογραφία. Όμως τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε νέο εγχείρημα εφημερίδας στην Ελλάδα, που βγάζει τα άπλυτα στην φορά κάθε κυβέρνησης. Το ”Documento” όπως και το ”Κουτί Της Πανδώρας’‘, δέχονται επιθέσεις “κάτω από τη μέση” από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους. Επιθέσεις από όσους δεν ήθελαν να την βρουν στο δρόμο τους. 
 
Το τελευταίο διάστημα, πλέον οι επιθέσεις, δεν είναι πλέον λεκτικές…. με στυλ ανακοινώσεων, αλλά είναι ουσιαστικές και πέρασαν στην άλλη πλευρά, αυτή του  οικονομικού αποκλεισμού, που σκοπό έχουν να  γονατίσουν την ίδια την εφημερίδα, και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό  δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμη κι αν  ο μη γένοιτο, μας ρίξουν ”μαύρο”,  τότε σίγουρα  το βρίσκουν μπροστά τους, στα Κοινωνικά Δίκτυα (Twitter και Facebook). Όσοι θίγονται. θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους, στα χαρακώματα της ενημέρωσης. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της εφημερίδας, τις ίδιες οι οποίες μαστίζουν ολόκληρο τον κλάδο μας και την κοινωνία στο σύνολό της, εμείς επιλέξαμε να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ! Και ανυπάκουοι! Και αδέσμευτοι!
 
Το Documento και το Κουτί της Πανδώρας δεν πρόκειται να σιγήσουν, αντίθετα θα υψώνουν διαρκώς τη φωνή μένοντας πιστοί στις αρχές της ελευθερίας του λόγου, του ελέγχου της εξουσίας και της στήριξης των πολιτών. 
 
Άλλωστε αυτές τις αρχές αγάπησε το αναγνωστικό κοινό που μας ακολουθεί. Αυτές τις αρχές δεν τις εγκαταλείπουμε και δεν θα τις προδώσουμε.  Και επειδή πολλές “Κασσάνδρες”  θα τρέξουν να προλογίσουν ότι κλείνει το Documento, τους προλαβαίνουμε και απλά τους ανακοινώνουμε ότι σβήσαμε κεράκια για τα 3 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζουμε. Τυγχάνει να ζούμε σε ένα δημοσιογραφικό μέσο που ζούμε την κάθε στιγμή, και απολαμβάνουμε την κάθε δημοσιογραφική επιτυχία. Χωρίς γραμμές και εκ των άνωθεν εντολές… χωρίς consigliere εκδότη -αν και ποτέ ο Κώστας Βαξεβάνης δέχθηκε τον ρόλο του εκδότη και πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης ως δημοσιογράφος– συνεχίζουμε την αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Τρία χρόνια Documento και θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε κάποιους… Γιατί πολύ απλά oι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά οι εφημερίδες μένουν και αυτό θα βρει μάλλον απροετοίμαστους πολλούς, που θέλουν να έρθει βαρύς χειμώνας στην δημοσιογραφία της αποκάλυψης!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.