Newsroom

Newsroom

Το ΔΝΤ ζητάει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας

Το δικό του μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρωπαίους στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας και από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

5afae13f1dc524d7608b4589

Μιλώντας στο CNBC σήμερα ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν δήλωσε:

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο, τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM».

Επίσης, υποστήριξε ότι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους έχουν μειωθεί αισθητά.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, κάνουμε συζητήσεις για ένα μηχανισμό που θα παρέχει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, στην περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε επερχόμενη συμφωνία για το χρέος υπάρξει, θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Will be time to activate debt-relief plan for Greece: IMF from CNBC.