Newsroom

Newsroom

ΔΝΤ: Μεγάλη η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

…όπως επίσης και οι φόροι που μας βάζουν… Για μακρά διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές προϊδέασε πριν από λίγο από…

imf

…όπως επίσης και οι φόροι που μας βάζουν…
Για μακρά διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές προϊδέασε πριν από λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους για την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, αλλά και για τις σχέσεις συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Ράις ξεκαθάρισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων επετεύχθη σημαντική πρόοδος, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε πως η  Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα χρηματοδότησης και ότι διαθέτει χρήματα για τους επομένους μήνες. «Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί του επομένους μήνες από τις υφιστάμενες πηγές ρευστότητας» τόνισε ο Ράις, καθησυχάζοντας με αυτό τον τρόπο για το γεγονός ότι η αναχώρηση της τρόικας δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε ταμειακό αδιέξοδο.

Πρωτογενές πλεόνασμα, ασχολίαστος ο προϋπολογισμός

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός της επίτευξης πρωτογενούς πλεονασμένος από την Ελλάδα ήδη από το 2013, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προβλέψεων του προϋπολογισμού 2014.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό στόχο, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο» επισήμανε, ενώ δήλωσε πως οι παραγωγικές συζητήσεις της τρόικας -για τις οποίες δήλωσε πως δεν έχει λάβει λεπτομερή ενημέρωση- με την ελληνική κυβέρνηση εστιάζουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος για το 2014. Αν και ερωτήθηκε για τις αποκρατικοποιήσεις και την απώλεια των στόχων για ακόμη μια φορά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αν και ερωτήθηκε επανειλημμένα για το πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η συζήτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, δεν θέλησε να προσδιορίσει τον χρόνο και αρκέσθηκε να τονίσει πως από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, η έκθεση αξιολόγησης θα εξετασθεί στο ΔΣ του Ταμείου και ακολούθως θα εκταμιευτεί η δόση.

Ερωτηθείς γιατί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος καθυστερεί τόσο πολύ χρονικά είπε πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε αρκετούς τομείς. «Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρατά τόσο πολύ. Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα» είπε.

Σε ερώτηση εάν το ΔΣ του Ταμείου θα μπορούσε να συνεδριάσει τα Χριστούγεννα για το ελληνικό θέμα δεν απάντησε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να επεκταθεί πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των δηλώσεων του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, ο Ράις έλαβε αποστάσεις. «Υπάρχουν θέματα τα οποία τα δουλεύουμε διαχρονικά με τις ελληνικές Αρχές σε πνεύμα συνεργασίας και με το πνεύμα αυτό συνεργασίας θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να κινούμαστε» τόνισε.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.