Το ΔΝΤ ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα …απάντα στον Σαμαρά η Λαγκάρντ

Την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα ακόμα και …όταν τελειώσουν τα μνημόνια εξέφρασε ανοιχτά η Κριστίν Λαγκάρντ, σε…

lagkarnt 3

Την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα ακόμα και …όταν τελειώσουν τα μνημόνια εξέφρασε ανοιχτά η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από την Ουάσινγκτον, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Bloomberg, ότι η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη -χωρίς, δηλαδή, τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, να αποφασίσει το πως θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα, τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επισήμους πιστωτές της -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ έρχεται έπειτα και από την προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αγοράζοντας ομόλογα, μόνο εάν η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα.

Η προληπτική γραμμή πίστωσης (την οποία η Τρόικα είχε πιέσει και την Πορτογαλία να δεχθεί με τη λήξη του Μνημονίου της, αν και η Λισαβόνα επέλεξε, τελικά, τη λύση της «καθαρής εξόδου»), συνεπάγεται την επιβολή όρων -ήτοι, τη λήψη νέων μέτρων.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας, όσον αφορά στη δημοσιονομική της εικόνα. Μιλώντας πριν από την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του πλανήτη πρέπει να πάρουν «πιο σοβαρά» τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς, όπως προειδοποίησε, κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους «κολλημένες στη λάσπη» μιας μέτριας ανάπτυξης, με υψηλά χρέη και ανεργία.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ακόμη ότι διαβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείπουν σταδιακά την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην «ομαλοποίηση» του κόστους δανεισμού.

Δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει τα πρόσφατα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, να αγοράσει τιτλοποιημένα χρεόγραφα για να τονώσει την οικονομία, αλλά τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραπάνω κινήσεις, αν δεν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές. Τέλος, τόνισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν περιθώρια να επενδύσουν περισσότερα σε έργα υποδομών, που τονώνουν την ανάπτυξη.

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…