Newsroom

Pandora Newsroom

ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετατραπεί σε απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών έχουν ενταθεί από τον Απρίλιο, όταν η Anthropic παρουσίασε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Mythos, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο

AP26105577705707

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που ενέχουν τα πλέον εξελιγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι στα χέρια κακόβουλων παραγόντων θα μπορούσαν ακόμη και να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών έχουν ενταθεί από τον Απρίλιο, όταν η Anthropic παρουσίασε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Mythos, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και έχει προκαλέσει φόβους ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε κρίσιμες υποδομές, αναφέρει το Politico.

«Το Mythos είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια συστήματα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε, τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ταχύ εντοπισμό κενών ασφαλείας και αδυναμιών στα πληροφοριακά συστήματα, προσφέροντας τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης και προστασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα από κυβερνοεπιθέσεις.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ίδιες δυνατότητες μπορούν να λειτουργήσουν καταστροφικά εάν περάσουν σε λάθος χέρια.

«Μπορεί και να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα»

«Η ίδια τεχνολογία που μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να πλήξει ή ακόμη και να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών κυβερνοασφάλειας σε όλες τις χώρες, ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία τόσο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος οργανισμός κυβερνοασφάλειας που να μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά τη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων απειλών, ενώ εκτίμησε ότι το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστά δύσκολη τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ισχυρές οικονομίες, καθώς η διασύνδεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σημαίνει ότι μια σοβαρή αδυναμία σε μία περιοχή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα.

«Αν υπάρχει ένα μεγάλο κενό ασφαλείας, κάποιος θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πλέον πλήρως διασυνδεδεμένες», σημείωσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη το αυξανόμενο κόστος της κυβερνοπροστασίας κατά τον σχεδιασμό των δημόσιων δαπανών, τονίζοντας ότι η θωράκιση των υποδομών απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο υπερβολικής αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση των προσδοκιών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις αγορές.

Όπως είπε, το σενάριο μιας «φούσκας» στην AI δεν θεωρείται το πιθανότερο, ωστόσο παραμένει υπαρκτό και εντάσσεται στην κατηγορία των γεγονότων χαμηλής πιθανότητας αλλά εξαιρετικά υψηλού αντίκτυπου.

Υποβαθμίζεται η οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης

Η Γκεοργκίεβα βρίσκεται στην Ευρώπη για την παρουσίαση της ετήσιας αξιολόγησης του ΔΝΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία καταγράφει επιδείνωση των προοπτικών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Ταμείου, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2026 και στο 1,2% το 2027, χαμηλότερα από τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά, φθάνοντας το 2,8% το 2026 και το 2,3% το 2027.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης χωρίς να εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Σύμφωνα με την έκθεση, δεν δικαιολογούνται γενικευμένα μέτρα στήριξης, ενώ η προσωρινή χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις με αυξημένο ενεργειακό κόστος πρέπει να παρακολουθείται στενά ώστε να μην ανακοπεί η πράσινη μετάβαση.

Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ακόμη ότι περίπου το 80% των μέτρων στήριξης που έχουν υιοθετηθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πληρούν το κριτήριο του ΔΝΤ για παρεμβάσεις που είναι ταυτόχρονα προσωρινές και στοχευμένες.

«Το 80% δεν είναι ένα καλό ποσοστό», σχολίασε, αν και αναγνώρισε ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα παραμένουν σχετικά περιορισμένης κλίμακας σε σύγκριση με τις παρεμβάσεις που είχαν εφαρμοστεί μετά την ενεργειακή κρίση του 2022.

Την ίδια στιγμή, χώρες που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία εκφράζουν αντιρρήσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρέσει τις πράσινες επενδύσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ και ο ανεξάρτητος δημοσιονομικός επόπτης της ΕΕ προειδοποίησε ότι η συγκεκριμένη επιλογή στέλνει λανθασμένο μήνυμα, καθώς ενθαρρύνει γενικευμένες παρεμβάσεις αντί για στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Politico για Τσίπρα: Επιστρέφει σε μια περίοδο έντονης πολιτικής φθοράς

Politico: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Politico: Μετωπική κυβέρνησης με Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

tho ge electric scooter 7365011

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

Περιλαμβάνονται η υποχρεωτική ασφάλιση και η θέσπιση κατώτατου ορίου ηλικίας για τους οδηγούς.

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Οι Προτάσεις μας

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

896521 2

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

Ο μικρός τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία καθώς και δύο δυνατά φιλικά…

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

AP26182749586315

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

Καταγγελίες για ιδιώτες που ζητούν έως και 1300 δολάρια για να βγάλουν πτώματα από τα…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

AP26127579769669

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

Η ιρανική υπηρεσία χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι πρόκειται για…

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

AP26180630366771

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

Τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Άκαμπα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πρακτορείο…

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

AP25346612670410

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία καλπάζει προς την αυτοδυναμία στη Σαξονία-Άνχαλτ, προωθώντας ένα αυταρχικό…