ΔΝΤ: Αναβαθμίζει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,9% για φέτος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019, λέγοντας ότι οι σαρωτικές μειώσεις φόρων στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να βοηθήσουν τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους.

NewsRoom 22/01/2018 | 16:42

Σε μια επικαιροποίηση των προβλέψεών του για την Παγκόσμια Οικονομία το ΔΝΤ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ πιθανόν να αρχίσει να αποδυναμώνεται μετά το 2022, καθώς τα προσωρινά κίνητρα για τις δαπάνες, που προήλθαν από τις μειώσεις των φόρων, θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Οι μειώσεις φόρων πιθανόν θα διευρύνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, θα ενισχύσουν το αμερικανικό δολάριο και θα επηρεάσουν τις διεθνείς επενδυτικές ροές, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,9% για το 2018 και το 2019, κατά 0,2% υψηλότερα από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Είπε επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Ασία είναι απρόσμενα ισχυρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν πέρυσι και η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 εκτιμάται τώρα ότι ανήλθε στο 3,7%, κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερα από αυτό που εκτίμησε το Ταμείο τον Οκτώβριο.

«Οι αλλαγές στην αμερικανική φορολογική πολιτική αναμένεται να τονώσουν τη δραστηριότητα, με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις ΗΠΑ να αποτελούν κυρίως αποτέλεσμα της επενδυτικής αντίδρασης στις μειώσεις των συντελεστών για την φορολογία των επιχειρήσεων», ανέφερε το ΔΝΤ στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2018, υψηλότερα από το 2,3% που προέβλεψε τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2019.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης ανοδικά τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία «αντανακλώντας την ισχυρότερη δυναμική στην εγχώρια ζήτηση και την υψηλότερη εξωτερική ζήτηση».

Ωστόσο, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ισπανίας για το 2018 κατά 0,1%, λέγοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τη ζήτηση.

Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο 1,2% φέτος και στο 0,9% το 2019. Διατήρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 1,5% φέτος. Το ΔΝΤ διατήρησε επίσης τις προβλέψεις του για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες φέτος και την επόμενη χρονιά. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% φέτος και να επιβραδυνθεί στο 6,4% το 2019.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.