Δίωξη για κακούργημα στους υπεύθυνους του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ"

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε τη ρύπανση στον Σαρωνικό, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα.

59bbe56c1dc52446668b4616

Η δίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες στρέφεται κατά του πλοιάρχου και του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, ενώ η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάστηκε σε ανακρίτρια η οποία θα ερευνήσει την πιθανή ύπαρξη ευθυνών και από άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ανακρίτρια προσανατολίζεται στο να κλητεύσει το συντομότερο όλους τους υπεύθυνους κατά τον νόμο, προκειμένου να τους απαγγείλει κατηγορίες και να λάβει απολογίες.

Νωρίτερα, όπως είχε αποκαλύψει η Κατερίνα Κατή για το documentonews.gr

η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα είχε ζητήσει να της αποσταλεί από το Λιμενικό Σώμα η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» το οποίο προκάλεσε περιβαλλοντική ρύπανση στον Σαρωνικό.

Παρέμβαση Τσίπρα – Τι εντολές έδωσε ο πρωθυπουργός

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μαξίμου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για τη διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του  «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών. 

Ο κ. Τσίπρας έδωσε συγκεκριμένα εντολές για: την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων, την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων, την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Επείγουσα απόφαση για απαγόρευση της κολύμβησης 

Στο μεταξύ, με επείγουσα απόφασή του, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση στις 

περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…