Newsroom

Newsroom

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας – Πορτογαλίας προκαλούν τα μέτρα κατά του covid-19

Η απόφαση της Βρετανίας για αναστολή των πτήσεων από την Πορτογαλία είναι παράλογη, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σάντος Σίλβα

covid 19 SARS CoV 2 Virus Microvillie v3 close 650x450 650x450 2

Η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από την Πορτογαλία λόγω των ανησυχιών για ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία είναι “παράλογη”, τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο Σάντος Σίλβα ζήτησε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ για την αποσαφήνιση της κατάστασης.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε χθες ότι η Πορτογαλία προστέθηκε σε κατάλογο χωρών της Νότιας Αμερικής, από τις οποίες απαγορεύονται οι πτήσεις, λόγω των στενών ταξιδιωτικών της δεσμών με την Βραζιλία.

“Είναι ένα παράλογο μέτρο και δεν καταλαβαίνουμε σε τι στηρίζεται”, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού υπάρχει στην Πορτογαλία.

Οι πτήσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας εξακολουθούν να επιτρέπονται στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής της Πορτογαλίας για τη διατήρηση των ταξιδιών σε χώρες με μεγάλη πορτογαλική διασπορά. Η πολιτική αυτή επιτρέπει μόνον τα ταξίδια που είναι απαραίτητο να γίνουν και δεν περιλαμβάνει αυτά που γίνονται για τουριστικούς σκοπούς.

Οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού στο οποίο έχουν υποβληθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Ο Σάντος Σίλβα επέκρινε εξάλλου την μη έγκαιρη ενημέρωσή της Πορτογαλίας από τη Βρετανία για το νέο μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα.

Η Πορτογαλία, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, δεν απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Βρετανία όταν ένα νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά μόνον ακολούθησε την πολιτική της ΕΕ αξιώνοντας απλώς ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορονοϊό από τους ταξιδιώτες.

“Πιστεύω στην αξία της αμοιβαιότητας”, κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…