"Διπλωματικό αριστούργημα" η συμφωνία των Πρεσπών

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Έπαινοι της FAZ στον Κοτζιά.

5b49a2091dc524460d8b4567

 Ο υπουργός μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ δήλωσε πως η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και πως θα καταφέρει να κερδίσει 151 ψήφους, όσες χρειάζεται δηλαδή για να γίνει δεκτή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς για τη συμφωνία χρειάζεται η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία». Επίσης, όπως αναφέρει κι ο ίδιος «σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπουργός, για πολιτικούς λόγους επιδιώκεται μια μεγαλύτερη πλειοψηφία των 150 ψήφων. «Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης – άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο υπουργός φαίνεται πως «τα μέτρησε ακριβώς» βλέποντας ψήφους από τη μεριά των βουλευτών του «Ποταμιού» και αφαιρώντας τους ψήφους των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι δε θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

«Διπλωματικό αριστούργημα»

«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Έριχναν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα ενώ η Αττική βρισκόταν στο «κόκκινο» για πυρκαγιές (video)

βεγγαλικα πάρνηθα

Έριχναν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα ενώ η Αττική βρισκόταν στο «κόκκινο» για πυρκαγιές (video)

Νέες εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από την Πάρνηθα, οι οποίες δείχνουν ασυνείδητους να συνεχίζουν απτόητοι…