Διπλό ηχηρό μήνυμα Κοτζιά προς Ερντογάν και Ράμα παρουσία Λαβρόφ

Διπλό μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

5819e44d1dc52454678b4e3c

Σήμερα, σε μία εποχή αστάθειας η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας που προχωρά σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη συνεννόηση στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την ώρα που πολλοί πολιτικοί στην περιοχή χρησιμοποιούν «παλιούς τρόπους» πολιτικής, παλιοί εθνικισμοί εκφράζονται με νέο τρόπο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει ηθική ευθύνη να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» διεμήνυσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις περί αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης και «συνόρων της καρδιάς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε ειδική αναφορά και στην Ιστορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» και προσέθεσε: «Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία».

Η κίνηση αυτή θεωρείται από αναλυτές ως πολύ σημαντική καθώς απαντά τόσο στον Ερντογάν που όπου βρεθεί και όπου σταθεί θέτει ζήτημα σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα που το τελευταίο διάστημα τορπιλίζει τις καλές σχέσεις γειτονίας με αναφορές σε ανιστόρητα ζητήματα με πλέον πρόσφατη την ανάρτηση στο facebook δήλωσεις σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι η Ακρόπολη σώθηκε από Αλβανούς.

Η δήλωση αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ αποκτά ειδικό βάρος καθώς γίνεται παρουσία του Ρώσου ομολόγου του…

Το Κυπριακό, ασφαλώς αποτέλεσε σημαντικό μέρος των συζητήσεων και ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε δημοσίως τον ομόλογό του για τη σταθερή στάση στήριξης της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου από την αρχή του προβλήματος, σημειώνοντας και την προ ημερών συνάντηση Λαβρόφ – Κασουλίδη στην Μόσχα.

Ο κ.Κοτζιάς επίσης ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για τα τρυφερά αισθήματα προς την Ελλάδα, που εκφράζονται και στους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού, παρά τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Για τις σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και όχι να είναι αντίπαλός της, θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν στην πιο δύσκολη στιγμή του ψυχρού πολέμου επετεύχθη με τη Συμφωνία του Ελσίνι το πλαίσιο για τα δικαιώματα των πολιτών, την αναγνώριση των συνόρων μετά το Β΄ Παγκόσμιο και η σταθεροποίηση των σχέσεων Δύσης και Ανατολής.

Ο Ρώσος υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε πως η Ρωσία εκτιμάει πάρα πολύ την στάση της Ελλάδας στο θέμα των σχέσεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τόσο για το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας όσο και για την εμβάθυνση του διαλόγου στο ουκρανικό ζήτημα. «Εμείς θέλουμε να υλοποιηθούν όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας του Μινσκ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση του Βερολίνου δίνει ελπίδες ότι γίνονται συνεπείς προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα.

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο