Newsroom

Newsroom

Διπλή σκιά στο έργο υδροδότησης

ΗΛΕΙΑ: ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΑΛΛΗ ΜΟΙΡΑΖΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Σκιές και ερωτήματα προκύπτουν για το έργο της κατασκευής του…

ΗΛΕΙΑ: ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΑΛΛΗ ΜΟΙΡΑΖΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
Σκιές και ερωτήματα προκύπτουν για το έργο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης μήκους 110 χιλιομέτρων, από τον Ερύμανθο στην Ηλεία, για την υδροδότηση μεγάλου τμήματος του νομού, που κόστισε συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ (75% από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. και 25% από εθνικούς πόρους.)
Το έργο με τίτλο «Υδρευση δήμων και κοινοτήτων Ν. Ηλείας από τον Ερύμανθο ποταμό», που εκτελέστηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες. Το νερό έτρεξε στις βρύσες των κατοίκων της περιοχής Πύργου – Ολυμπίας αλλά την επόμενη κιόλας ημέρα οι βρύσες στέρεψαν, καθώς οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι για τη λειτουργία του έργου έπρεπε να συσταθεί ειδικός φορέας διαχείρισης λόγω του «Καλλικράτη»!

Κι όλα αυτά, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τους αποδέκτες των 139.600 ευρώ για την προβολή του έργου από τα τοπικά ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων κατήγγειλαν δημόσια ότι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ και κάποιοι ότι έλαβαν ελάχιστα χρήματα.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ε», άλλη εταιρεία πήρε τη δουλειά της προβολής του έργου και άλλη έδινε σχετικές εντολές και μοίραζε τα λεφτά. Μετά το σχετικό δημοσίευμα της «Ε», ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να εντοπιστούν ποιοι τελικά πήραν τα χρήματα.

4 εταιρείες

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, ερωτηθείς στο περιφερειακό συμβούλιο, δήλωσε ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο και με την έγκριση της Ε.Ε., που συγχρηματοδότησε το έργο. Τόνισε ότι έγινε διεθνής διαγωνισμός στις 23/3/2007.

Εκεί συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες, οι οποίες αξιολογήθηκαν, και ανάδοχος ανακηρύχτηκε η εταιρεία Communication Effect S.Α., με σύμβαση ύψους 110.271,40 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Είπε ακόμη ότι η δαπάνη είναι «μικρή» σε σχέση με το μέγεθος του έργου (34.900.000 ευρώ) και ότι πραγματοποιήθηκε η μετάδοση 360 ραδιοφωνικών μηνυμάτων, 460 τηλεοπτικών μηνυμάτων και 24 δημοσιεύσεων σε εφημερίδες, όλα σε τοπικά ΜΜΕ (5 ραδιόφωνα, 2 τηλεοράσεις, 3 ημερήσιες και μία βδομαδιάτικη εφημερίδες), χωρίς όμως να τα κατονομάσει, παρ’ ότι του ζητήθηκε…

Ομως με βάση τα τιμολόγια και τις σχετικές εντολές που έχει στη διάθεσή της η «Ε», αποδεικνύεται ότι τα χρήματα της προβολής του έργου και τις σχετικές εντολές δεν τις έδωσε η Communication Effect S.Α. που είχε πάρει το έργο έπειτα από διαγωνισμό, αλλά διαφημιστική εταιρεία της Ηλείας, παρακλάδι τοπικού εκδοτικού ομίλου!

Για τον περιβόητο τεχνικό σύμβουλο του έργου, με αμοιβή 270.000 ευρώ, ο κ. Καφύρας υποστήριξε ότι έγινε δημοπρασία στις 6/12/2004, με προϋπολογισμό σύμβασης 227.118,64 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για υπηρεσίες 38 μηνών. Ανέφερε επίσης ότι στη δημοπρασία συμμετείχαν εφτά (7) εταιρείες και ότι ύστερα από αξιολόγηση, ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε., αρνούμενος -όπως κατήγγειλε στην «Ε» ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας» Δημ. Δεσύλλας- να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη της, παρ’ ότι προκλήθηκε, και χωρίς να παρουσιάσει παραστατικά της πληρωμής της.

Ο κ. Δεσύλλας κατήγγειλε επίσης στην «Ε» ότι μέσα από τη σύσταση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Δήμου Πύργου – Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με βάση τον «Καλλικράτη», που θα αναλάβει τη μόνιμη διαχείριση του ανωτέρω έργου, ο περιβόητος τεχνικός σύμβουλος αναμένεται να γίνει μόνιμος και αιώνιος, με προκλητική «φωτογραφική» διάταξη του κ. Καφύρα.

Ποιοι ψήφισαν

«Την άνω εισήγηση-απόφαση ψήφισαν από κοινού σε μια μεγάλη συναίνεση- “ομερτά”, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ. Την καταψήφισαν μόνον έξι περιφερειακοί σύμβουλοι: δύο (2) της Λαϊκής Συσπείρωσης (Γ. Καραπάνος και Γ. Σολτάτος, ο Ν. Καραθανασόπουλος έλειπε, δικαιολογημένα, στη Βουλή), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (Οικολογική Δυτική Ελλάδα), ο Χρήστος Σταυρόπουλος (Δημοκρατική Οικολογική Ανασύνθεση), ο Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αντίσταση Πολιτών) και ο Δημήτρης Δεσύλλας (Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση)» – δήλωσε στην «Ε» ο κ. Δεσύλλας.
http://www.enet.gr
http://mnodaros.blogspot.com
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr