Διπλή γαλλική… επίθεση φιλίας από Σαπέν και Καζνέβ σε τέσσερις άξονες

Στην Αθήνα βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Μαζί τους ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ.

58b93d1b1dc5247b3c8b488e

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, διαβεβαίωσε πως θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης 

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Γάλλος υπουργός είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ελπίζει ότι θα καταθέσουν την έκθεσή τους εγκαίρως πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20-21 Μαρτίου. «Στόχος είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, στέλεχος του γραφείου του υπουργού ανέφερε πως «ο Μισέλ Σαπέν ελπίζει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018, ύστερα από οκτώ χρόνια αποκλεισμού. Ο υπουργός προτίθεται να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν για αυτήν την επιστροφή της Ελλάδας».

Συνάντηση με Τσακαλώτο

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γάλλο ομόλογό του Μ.Σαπέν στο υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι εντατικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται.

Μετά τη συνάντηση δεν θα γίνουν δηλώσεις, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Συνοδεύω τον Γάλλο πρωθυπουργό. Είναι μια επίσκεψη αλληλεγγύης και φιλίας των δυο χωρών» δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.

Στις 15:00 ο Σαπέν αναμένεται να συζητηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα συζητήσει για τις οικονομικές προβλέψεις 2017- 2018, την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές.


Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι δύο Γάλλοι υπουργοί.

Στις 14.00 οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 14.40 ο Γάλλος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει ακόμη σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) για τους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στους Γάλλους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του.

Στις 17.00 θα δοθεί δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία και στις 18.00 προγραμματίζεται η αναχώρησή του για το αεροδρόμιο.

Σε τέσσερις άξονες η επίσκεψη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού θα έχει τέσσερις άξονες:

– Αξιολόγηση

– Επενδύσεις

– Μέλλον της Ευρώπης

– Μεταναστευτικό

Κατά τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, το κλείσιμο της αξιολόγησης, το Παρίσι έχει δώσει από χθες τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ελπίζει σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, πριν τις 20 Μαρτίου, αλλά και σε οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018. 

«Παραδοσιακά η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό των ελληνικών θέσεων, με εποικοδομητικό ρόλο απέναντι στις ακραίες θέσεις μερίδας των δανειστών» υπενθύμιζαν οι κύκλοι του Μαξίμου.