Δεν θα ησυχάσει αν δεν ποινικοποιήσει τα social media ο Μπογδάνος – Ζητά 28.000 ευρώ για ανάρτηση «εναντίον» του

Μετά τις πρωτοβουλίες για «ιδιώνυμο» στα memes ο βουλευτής της ΝΔ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα στην ποινικοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ελεύθερης έκφρασης.

konstantinosbogdanos 1

Τη δόξα του Αντώνη Σαμαρά και της μήνυσής του στον Κώστα Βαξεβάνη για ένα meme το οποίο είχε αναδημοσιεύσει στο twitter, δείχνει να ζηλεύει τις τελευταίες μέρες ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Πριν λίγες μέρες, μας ενημέρωσε ότι θέλει να θεσμοθετηθεί κάτι σαν «ιδιώνυμο» για τους χρήστες των social media που σχολιάζουν καυστικά-χιουμοριστικά-  με στόχο τον ίδιο ή άλλους ομοϊδεάτες του στην ΝΔ.

Φαίνεται όμως ότι ο αντι-δημοκρατικός κατήφορος του Κωνσταντίνου δεν σταματά εκεί. Ο βουλευτής της ΝΔ επανέρχεται και διεκδικεί 28.000 ευρώ για χιουμοριστική ανάρτηση στο ΒΑΘΥ LUBEN, που δήθεν τον «στοχοποιεί και τον προσβάλλει».

Το «έγκλημα» της Έλενας Σ.

Στις 7 Μαΐου του 2019, η Έλενα Σ. ανάρτησε φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην ομάδα του Facebook ΒΑΘΥ LUBEN. H λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν: «Παιδιά σος ο μπογδανος κατω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;».

Η δημοσίευση συγκέντρωσε περισσότερα από 500 reactions και 200 σχόλια, παρ’όλο που η Έλενα Σ. ήταν πρόσφατο μέλος της ομάδας, όπως λέει.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατέθεσε αγωγή, με την οποία κατηγορεί την Έλενα Σ. για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας. Η πρώτη κατηγορία αφορά στο γεγονός ότι η εναγόμενη τράβηξε και δημοσίευσε σε δημόσιο group φωτογραφία του Μπογδάνου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η δεύτερη κατηγορία δεν αφορά τόσο στην αρχική δημοσίευσή της, όσο στο γεγονός ότι αντέδρασε θετικά με Facebook reactions σε επιθετικά σχόλια που άφησαν άλλα μέλη του group.

Χαρακτηριστικά, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατηγορεί την Έλενα Σ. ότι «επιδοκίμασε και υιοθέτησε» 39 «ειρωνικά, υβριστικά, συκοφαντικά και απειλητικά σχόλια» στο σύνολό τους, «δίχως ουδέποτε να διαμαρτυρηθεί ή να επιδιώξει τη διαγραφή». Την κατηγορεί, ακόμη, ότι σε πέντε σχόλια αντέδρασε με το reaction «Τέλειο», ενώ απάντησε επιδοκιμαστικά σε άλλα δέκα.

Στη δικογραφία, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παραθέτει σχόλια που έγραψαν μέλη της ομάδας κάτω από την αρχική ανάρτηση της Έλενας Σ., τα οποία ο ίδιος βρίσκει προσβλητικά. Ενδεικτικά θεωρεί ότι με το σχόλιο «Βγάλ’τον έξω και κατούρα» χαρακτηρίζεται ως «άξιος να δεχθώ προσβλητική, υποτιμητική, εξευτελιστική συμπεριφορά», με το σχόλιο «Πέσε αλα WWE από την γωνία του κτηρίου…ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ» ως «άξιος να δεχθώ βία», με το «ξερνα δεν θανε και δυσκολο» ως «πρόσωπο που προκαλώ αηδία στον άλλον» και με το «Κάνε παράπονα στον δημο γτ αγνωστοι αφοδευουν στην μεση του δρομου», ως «έχων μηδενική αξία, όπως τα ανθρώπινα περιττώματα».

Θεωρεί, επίσης, ότι με αυτά τα σχόλια ο «μέσος αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι δεν χρήζω ουδεμίας εκτίμησης με βάση την ηθική και κοινωνική αξία μου, καθώς και την υπόληψή μου, με αποτέλεσμα να είμαι άξιος πάσης φύσεως προσβλητικών, εξευτελιστικών και βίαιων συμπεριφορών».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι με αυτή την ανάρτηση και τα σχόλια που ακολούθησαν «δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά μου, αλλά και για την ίδια μου τη ζωή, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το ότι κατά το παρελθόν, ήτοι στις 10-05-2012, υπήρξα θύμα περιστατικού άγριου ξυλοδαρμού, κατόπιν παρελθοντικής διαδικτυακής στοχοποίησής μου, με παρόμοιο τρόπο, ως άνω».

Τέλος, σημειώνει ότι τα γεγονότα αυτά του προκάλεσαν «μεγάλη θλίψη», «ψυχική ταραχή» και «στεναχώρια».

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεκδικεί τώρα αποζημίωση 20.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και 8.000 ευρώ για την προσβολή του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ζητά, επίσης, την επιβολή χρηματικής ποινής της τάξης των 5.000 ευρώ για κάθε μελλοντική αναφορά της Έλενας Σ. που συνιστά προσβολή στην προσωπικότητά του.

Πρώτα γινόμαστε βουλευτές και μετά μηνύουμε

Στις 13 Ιουνίου του 2019, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος βρέθηκε ως καλεσμένος στο στούντιο του 88.6, πρώην ραδιοφωνικό σταθμό του News 247. Είχαν περάσει λίγες μόνο μέρες από την ανακοίνωση της εκλογικής του καθόδου με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο τελευταίο μέρος της ωριαίας εκπομπής, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναφέρθηκε στο περιστατικό, αλλοιώνοντας σημαντικά το περιεχόμενο της αρχικής δημοσίευσης.

Συγκεκριμένα ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στην ίδια εκπομπή.

Κ.Μ.: Μπαίνω στο Luben και μετά μπαίνω στο Facebook του Luben

Γ.Κ.: Μιλάμε για τη φορολόγηση, έχουμε σε 20 μέρες εκλογές, μόνο με την πάρτη σου ασχολείσαι ρε φίλε;

Κ.Μ.: Σου λέω κάτι σημαντικότερο από τη φορολόγηση.

Γ.Κ.: Πιο σημαντικό από τη φορολόγηση ότι έγραψε το Luben για σένα; Άντε πάμε να το ακούσουμε.

Κ.Μ.: Αν δεν θεωρείς, λοιπόν, σημαντικό το γεγονός ότι στο Luben στο Facebook , στο thread του ΒΑΘΥ LUBEN έχει μία ολόκληρη ανάρτηση για το “πώς θα δολοφονήσουμε τον Μπογδάνο, πιστόλι ή μαχαίρι, τι θα κάνουμε, που θα κρεμάσουμε τα άντερά του, ελάτε παιδιά να τον βρούμε” και ότι μία τύπισσα, η οποία λέγεται και Έλενα -θα το θυμηθώ το όνομα-, βγαίνει στο μπαλκόνι, με παίρνει φωτογραφία και λέει “ελάτε εδώ είναι τσακίστε τον στο ξύλo”, εάν νομίζεις ότι αυτό είναι μικρότερης σημασίας…

Γ.Κ.: Έκανες μήνυση;

Κ.Μ.: Βεβαίως.

Στην πραγματικότητα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν είχε κινηθεί νομικά μέχρι εκείνη την ημέρα. Η αγωγή κατατέθηκε την 1η Αυγούστου του 2019, όπως φαίνεται στο δικόγραφο. Είχε ήδη εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Επιδόθηκε στην Έλενα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019, στη διεύθυνση του εργασιακού της χώρου, απ’ όπου είχε τραβήξει τη φωτογραφία, τέσσερις μήνες νωρίτερα.

«Το περιεχόμενο της ανάρτησης ήταν καθαρά χιουμοριστικό»

«Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθε η μήνυση ήταν να κατεβάσω το post και να επικοινωνήσω με τον δικηγόρο του κ. Μπογδάνου. Του είπα ότι “εγώ από την πλευρά μου κατέβασα το post, μπορείτε να ενημερώσετε και να το αφήσουμε εδώ”, αλλά δεν έγινε κάτι», λέει η Έλενα Σ. στο VICE.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων, η ίδια σημειώνει ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει φωτογραφία του, από τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι δημόσιο πρόσωπο.

Ταυτόχρονα, σχετικά με τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να γίνει θύμα στοχοποίησης και ξυλοδαρμού λόγω της δημοσίευσης της φωτογραφίας -όπως είχε γίνει το 2012- η Έλενα Σ. σχολιάζει ότι δεν υπάρχει κάτι στη φωτογραφία που να μαρτυρά την τοποθεσία. «Δεν φαίνεται ούτε διεύθυνση, ούτε μαγαζιά πάνω στον δρόμο, μόνο η άσφαλτος και ο Μπογδάνος», λέει.

Η Έλενα Σ. υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο της αρχικής ανάρτησης ήταν «καθαρά χιουμοριστικό». «Αντικειμενικά, ποτέ δεν θα μπορούσα να κατουρήσω κάποιον από το μπαλκόνι του γραφείου μου», λέει αναφερόμενη στις προτροπές των υπόλοιπων μελών την ομάδας, οι οποίες έγιναν σε εξίσου χιουμοριστικό ύφος και τις οποίες η Έλενα Σ. κατηγορείται ότι υιοθέτησε.

«Ίσως να φταίει ότι με τον κύριο Μπογδάνο έχουμε κι ένα generation gap», λέει.

Η Ελένα είναι 25 χρονών και μετακόμισε στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια. Εργάζεται ως γραμματέας και παίρνει μισθό 550 ευρώ. Οι γονείς της είναι άνεργοι και κανένας από τους τρεις δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. «Αν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, είμαι σίγουρα μέσα σε αυτούς», λέει.

Η συζήτηση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

* Πηγή: VICE

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

xios

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

Πόσες φορές ως πιτσιρίκια, στέλναμε τη μπάλα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που ήταν στη γειτονιά…

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

αταμαν berolino

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

Η Euroleague βρέθηκε εκτεθιμένη λίγες μέρες πριν το Final -4 όσο αφορά τα μέτρα ασφαλείας…