Διορία μέχρι το μεσημέρι δίνει η Μόσχα στην Ουκρανία για διάλογο

Oι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα περιμένουν την απάντηση της Ουκρανίας στη συνάντηση στο Γκόμελ μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.    

1000 24

Διορία μέχρι τις 15:00 το απόγευμα (4 ώρα Ελλάδος) δίνει η Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση για συνομιλίες στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα περιμένουν την απάντηση της Ουκρανίας στη συνάντηση στο Γκόμελ μέχρι τις 15:00

 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κάνει καμία έκκληση, ενώ πρόσθεσε «προτείνουμε με ψυχραιμία τα ακόλουθα: μέχρι τις 3 θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να περιμένουμε απάντηση από την ουκρανική πλευρά για την έναρξη των συζητήσεων στο Γκομέλ. Μόλις λάβουμε την επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά θα μεταφερθούμε εκεί και θα συναντηθούμε για διαπραγματεύσεις. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Σε περίπτωση άρνησης όλη η ευθύνη για το αιματοκύλισμα θα ανήκει στην ουκρανική πλευρά. Αλλά θα είμαστε εδώ μέχρι τις 3 μ.μ. να περιμένουμε για απάντηση».

 

Το διάγγελμα Ζελένσκι με μηνύματα προς Δύση και Μόσχα

Συνέχεια στον δικό του επικοινωνιακό πόλεμο δίνει ο Ουκρανός πρόεδρος, προσπαθώντας να δημιουργήσει ολοένα και καλύτερες συνθήκες διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά για τη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι είπε ψέματα και πως βομβαρδίζει αδιακρίτως, χτυπώντας και μη στρατιωτικούς στόχους και πολίτες. «Επέλεξαν να στοχεύσουν ανθρώπους και οτιδήποτε κάνει τη ζωή πιο εύκολη: ηλεκτρισμό, νοσοκομεία, σπίτια».

Παράλληλα, χαιρέτισε τον σχηματισμό ενός διεθνούς «συνασπισμού» χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα. Ένας ισχυρός διεθνής συνασπισμός σχηματίζεται για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ένας αντιπολεμικός συνασπισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρέτισε την παράδοση νέων όπλων από τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πολωνό πρωθυπουργό Αντρέι Ντούντα για τις προσπάθειές του προκειμένου να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ.

Καταγγέλλοντας τις «εγκληματικές ενέργειες» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτίμησε πως αυτές έχουν «τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στερήσει από τη Μόσχα το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο Μινσκ, τονίζοντα ότι οι συνομιλίες εκεί «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του. «Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα προτείναμε στους Ρώσους. Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης – σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο», τόνισε. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα. 

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…