Η 21η Οκτωβρίου του 2025, η μέρα που έφυγε ο Διονύσης Σαββόπουλος από τη ζωή θα χαραχτεί στην συλλογική μνήμη. Ωστόσο υπάρχει μια τραγική ειρωνεία, 56 χρόνια πίσω.
Σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ από τις 6 Οκτωβρίου νοσηλευτόταν στο νοσοκομείο «Υγεία» με την κατάσταση του να είναι επιβαρυμένη, έχοντας αποκτήσει προβλήματα στην καρδιά.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος από χθες θρηνεί, καθώς μαζί με την «σιγή» του σπουδαίου καλλιτέχνη, σίγησε και μια από τις πιο αυθεντικές φωνές που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, με τους στίχους και την μουσική που έφτιαχνε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό τραγούδι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Διονύση Σαββόπουλου κυκλοφόρησε σαν εχθές 21 Οκτωβρίου του 1969, γεγονός που αποτελεί τραγική ειρωνεία.
Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής μουσικής σκηνής «Το περιβόλι του τρελού» κυκλοφόρησε εκείνη τη μέρα.
Η χούντα διένυε το τρίτο έτος της, οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Αυτός ο δίσκος περιλάμβανε τραγούδια που θεωρήθηκαν μετ’έπειτα «σταθμοί» για το ελληνικό τραγούδι. Ο δίσκος είχε τραγούδια που έγιναν πεδίο δικαστικών αντιμαχιών και άλλα που γράφτηκαν στα κελιά κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η θεία Μάνου, Το περιβόλι, Θαλασσογραφία, Οι πίσω μου σελίδες, Η συννεφούλα, Σαν ρεμπέτικο παλιό, Είδα την Άννα κάποτε, Ντιρλαντά, Τα παιδιά που χάθηκαν, Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Ο σπουδαίος δημιουργός είχε μιλήσει γι’ αυτόν τον δίσκο στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» με αφορμή τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου.
«Το ‘Περιβόλι του τρελού’ το έγραψα στην Ιταλία, ΄68 – ’69. Το στοιχείο που κυβερνά αυτόν τον δίσκο είναι η νοσταλγία. Νοσταλγία όμως για ποιο πράγμα; Για κανένα συγκεκριμένα. Έτσι γενικά, νοσταλγία. Όπως όταν είμαστε άρρωστοι πολύ και νοσταλγούμε, όχι βέβαια τη ζωή που ήμασταν γεροί και άλλο από ρουτίνα δεν ξέραμε, αλλά τη ζωή γενικά, στην πιο καθαρή και υγιή της έννοια.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως το ιστορικό «Ντιρλαντά» είχε φέρει τον Διονύση Σαββόπουλο αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη, καθώς ένας ιδιοκτήτης ψαροκάικων από την Κάλυμνο ισχυριζόταν πως το κομμάτι του άνηκε.
«Εγώ το Ντιρλαντά το θεώρησα δημοτικό άσμα, αρκέστηκα μάλιστα στη γνωμάτευση της Ακαδημίας Αθηνών που συμφωνούσε με την άποψή μου κι έτσι δεν την κυνήγησα την υπόθεση. Ο αντίδικος όμως ήταν πολύ πειστικός με κείνο το ωραίο καπελλάκι του και οι διάδρομοι του δικαστηρίου είχαν γεμίσει από νησιώτικα πλήθη που φώναζαν εναντίον μου εν χορώ σε κάθε ερώτηση και εν τέλει το δικαστήριο με αθώωσε μεν αλλά αποφάσισε ότι το επίμαχο άσμα είναι της αποκλειστικής και πρωτοτύπου εμπνεύσεως του μηνυτού» έλεγε ο δημιουργός για το κομμάτι.
Άλλο ένα σπουδαίο κομμάτι του μεγάλου καλλιτέχνη είναι η «Συννεφούλα». Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως τον είχε εμπνευστεί σε συνέντευξή του στό MEGA. Αφορμή για την «Συννεφούλα» στάθηκαν μια ταινία του Τρυφώ και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνη την περίοδο».
Η πολιτική φυλάκιση
Πριν κυκλοφορήσει το «Περιβόλι του Τρελού» ο Σαββόπουλος είχε φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους δύο φορές συγκεκριμένα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1967. Το τραγούδι «Δημοσθένους λέξις» γράφτηκε εκεί. Μάλιστα ο πρώτος τίτλος του τραγουδιού ήταν «Εμβατήριο για μετέωρο φυλακισμένο», ενώ εκεί γράφτηκε και η «Θαλασσογραφία».
«Η θεία Μάνου», άλλο ένα εμβληματικό τραγούδι του Διονύση Σαββοπούλου ήταν και υπαρκτό πρόσωπο, μια κρατούμενη στην φυλακή που ήταν και μέλος του ΚΚΕ.
Ωστόσο ο τίτλος άλλαξε λόγω της λογοκρισίας. Σημειώνεται πως άλλαξαν και στίχοι του τραγουδιού λόγω λογοκρισίας. Ο αρχικός στίχος «στην υγρή μας φυλακή» έγινε «στην υγρή μας την αυλή», ενώ ο αρχικός στίχος «κλαιν ακόμα κι οι φρουροί» έγινε «κλαιν ακόμα κι οι σκληροί».
Όλοι έχουμε «ψιθυρίσει» τα τραγούδια του, μικροί και μεγάλοι. Τα τραγούδια του έχουν σημαδέψει γενιές και γενιές, δημιουργώντας ένα διαγενεακό βίωμα, που ίσως να φέρνει και τις γενιές πιο κοντά.
Διαβάστε επίσης:
Διονύσης Σαββόπουλος: Τα 10 τραγούδια που όλοι έχουμε «ψιθυρίσει»
Διονύσης Σαββόπουλος – Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Επεισόδιο στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα στον σκηνοθέτη της «Τζοκόντα»
ΕΣΗΕΑ: Ανακοίνωση με αιχμές κατά όσων μίλησαν για «τσαντίρια» και «αριστερή μπίχλα»
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια