Newsroom

Newsroom

Διοικητής του Silver Alert: Mε ευθύνη της ΓΑΔΑ η καθυστέρηση στην υπόθεση της Δημήτρη/ Δήμητρας Καλογιάννη

Η Δήμητρα αν και εξαφανίστηκε από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο στις 06/04/21, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Silver Alert εκδόθηκε μόλις χθες. Γιατί; 

www.kar .org .gr 2016 01 01 08 11 58 screen shot 2016 01 01 at 10.11.22 am 1

Με ευθύνες της ΓΑΔΑ καθυστέρησε η υπόθεση της Δημήτρη/ Δήμητρας Καλογιάννη, σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμος Κουρουκλής στο in.gr, “Η υπηρεσία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και από τον αδερφό της και από το Δρομοκαΐτειο. Είχαμε κανονίσει να παραλάβουμε τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να δηλωθεί εξαφάνιση, αλλά η ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα”.

 Επί ενάμιση μήνα, που έχει εξαφανιστεί η Δήμητρα, η υπηρεσία δεν είχε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από το νοσοκομείο, ούτε από την αστυνομία, ούτε κι από την ΓΑΔΑ.

“Εχθές, Τετάρτη, ενημερωθήκαμε από την κοινωνική υπηρεσία, μας παραδόθηκε ένα συστημένο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να βγει πλέον σήμα εξαφάνισης. Εμείς λογοδοτούμε στην εισαγγελία. Είχαμε ήδη πιέσεις από το νοσοκομείο ότι κωλυσιεργούμε κι εφόσον πλέον λάβαμε τα δικαιολογητικά, θα προχωρούσαμε. Τότε, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από την ΓΑΔΑ, όπου μας “κατσάδιασαν”, αλλά εμείς λογοδοτούμε στον Εισαγγελέα. Είχε προηγηθεί περιστατικό με δραπέτη με ψυχιατρική εντολή κι επειδή επρόκειτο ξανά για δραπέτη, και όχι για “τυπική εξαφάνιση” η ΓΑΔΑ καθυστερούσε τη διαδικασία”

“Ζητάμε βοήθεια”, λέει ο κ. Κουρουκλής. “Όπου μπορούμε να την βρούμε, ζητάμε βοήθεια. Υπάρχουν μεν εθελοντές, η αστυνομία είναι πάντοτε ενήμερη, αλλά ζητάμε βοήθεια από πολίτες”.

Η υπηρεσία θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναζητώντας ευθύνες για την κατάσταση της Δημήτρη. “Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει να επανενταχθεί και να λάβει σωστά την βοήθεια που χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος. Αυτό που δεν έχω αντιληφθεί είναι πώς και γιατί ένας άνθρωπος, εφόσον έχει τη βούληση να είναι αυτό που επιθυμεί, να καταλήγει στο ψυχιατρείο.

Ετοιμάζουμε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο που θα συμπεριλαμβάνει όσους από το περιβάλλον αυτού του ανθρώπου ευθύνονται για αυτήν την κακοποίηση, για τη χρόνια επιβολή ψυχιατρικών χαπιών, για το πώς οδηγήθηκε αυτός ο άνθρωπος σε αυτήν την κατάσταση. Την έχω πάρει πατριωτικά αυτήν την υπόθεση” καταλήγει ο κ. Κουρουκλής.

Η Δήμητρα λέγεται πως εθεάθη στα Εξάρχεια και στην Εύβοια
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η Δημήτρη εθεάθη στα Εξάρχεια, στις οδού Ασκληπιού, Ιπποκράτους και πέριξ, ρακένδυτη, βρώμικη και να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων.Ο τηλεφωνικός αριθμός της υπηρεσίας Silver Alert είναι (χωρίς χρέωση) ο 116123. To μεσημέρι μάρτυρας κατέθεσε ότι την εντόπισε στην Εύβοια, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Η περιγραφή που δόθηκε επιβεβαιώνεται από την οικογένεια ότι ταιριάζει.

Η ζωή της Δήμητρας
Στα 14 της, η Δήμητρα είχε πει στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι. Εκείνοι αντέδρασαν κλείνοντάς την σε ίδρυμα, κι όταν βγήκε της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα. Δραπέτευσε στην Αθήνα όπου έζησε άστεγη για χρόνια, αλλά τελικά είχε γυρίσει στο χωριό του νησιού για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της.

Έζησε μαζί της και την φρόντισε για τα επόμενα 25 χρόνια. Ο θάνατός της τη συγκλόνισε. Ήταν η απώλεια της μόνης πηγής συντροφιάς και αγάπης στη ζωή της. Ήταν τώρα πραγματικά ολομόναχη.

Τότε αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχε ξανακάνει ποτέ. Να φορέσει γυναικεία ρούχα. Όχι φορέματα ακόμη, αλλά έστω παντελόνια και μπλούζες. Και τότε ήταν που ένιωσε μια βαθιά αίσθηση ανακούφισης και πραγματικής άνεσης. Η Δήμητρα άρχισε να νιώθει καλύτερα απ’ ό,τι είχε νιώσει σε ολόκληρη τη ζωή της. Ένιωσε για πρώτη φορά ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Το προσφυγικό
Το 2015, όταν εκατοντάδες βάρκες έβγαιναν στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς και το νησί είχε γεμίσει δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη, η εικόνα της να τριγυρίζει θλιμμένη με το αγαπημένο της ροζ φόρεμα, έκανε κάποιους να ενδιαφερθούν και για την σκληρή ιστορία της.

Στα τέλη του 2015, η Καναδή Rory Aurora Richards που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, εντυπωσιάστηκε από αυτή την ιστορία και όταν τυχαία γνώρισε έναν Σουηδό, τον Torbjörn Stenberg που είχε φωτογραφική μηχανή, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί της και να φωτογραφήσουν. Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε δεχθεί επιθέσεις και εισβολές από συμμορία ανηλίκων, μέσα στο σπίτι της, στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου. 

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…