Newsroom

Newsroom

Δίνουμε την πολιτεία στο λαό

Τον 4ο αι. π.Χ. εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, λειτούργησε με επιτυχία ένα σύστημα που έμελλε να αλλάξει μία για πάντα τον ρου της ιστορίας. Το ονόμασαν δημοκρατία και το βασικό του όργανο ήταν η εκκλησία του δήμου, δηλαδή η λαϊκή συνέλευση. Οι ερευνητές με βεβαιότητα υποστηρίζουν πως γύρω στους 6.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία. Προσοχή: δεν μιλούμε για αντιπροσώπευση. Μιλούμε για 100% αναλογικό σύστημα! Κάθε πολίτης (πλην των γυναικών και των δούλων) εξέφραζε την άποψή του.

5b48b4ba1dc5240e7e8b456b

Του Κώστα Μορφίδη

Σήμερα, η αστική δημοκρατία στην Ελλάδα δεν μοιάζει καθόλου με εκείνη της Πνύκας. Ούτε κανείς έχει αυταπάτες πως θα μπορούσαμε σε αυτές τις συνθήκες να μιλήσουμε για άμεση δημοκρατία με αυτούς τους θεσμούς του κράτους (κοινοβούλιο, τοπική αυτοδιοίκηση). Όμως, τι πιο δίκαιο και πιο αντιπροσωπευτικό από την πλήρη εκπροσώπηση της κάθε ψήφου του πολίτη στο αντίστοιχο όργανο; Δυστυχώς, σ’ αυτήν την Ελλάδα, η μικροπολιτική προηγείται των δημοκρατικών αξιών και ο Πατούλης τα βάζει με τον Κλεισθένη, τον μεταρρυθμιστή.

Ωστόσο, ο σημερινός Κλεισθένης, ο νόμος που αλλάζει ριζικά την τοπική αυτοδιοίκηση, στοχεύει σε πολλά σημεία. Πέραν της ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητας και της δημοκρατίας, προσπαθεί να αποκαταστήσει το αίσθημα ανυποληψίας των πολιτών απέναντι στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσπαθεί να φέρει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων, κυρίως ως υποκείμενο.

Θεωρείται, επίσης, τομή η κατηγοριοποίηση των δήμων, καθώς τίθενται οι βάσεις για μια πιο δίκαιη διοικητική και δημοσιονομική μεταχείριση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ. Πλέον ο κάθε δήμος θα μπορεί να σχεδιάζει με πολύ συγκεκριμένους όρους, να απαιτεί από την κεντρική διοίκηση συγκεκριμένους πόρους και να εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητές του (π.χ. ορεινοί ή νησιωτικοί δήμοι). Πάλι με τις ανάγκες των πολιτών στο επίκεντρο.

Εξάλλου, εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται και η πρόβλεψη σχετικά με την κατάρτιση ψηφοδελτίου για κάθε συνδυασμό, καθώς ο αριθμός υποψηφίων ισούται με τον συνολικό αριθμό των μελών του οργάνου με δυνατότητα προσαύξησης έως 30%, αντί για 100% που ισχύει τώρα. Έτσι, η επιλογή γίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι ανάλογα με το μέγεθος του σογιού κάθε υποψηφίου. Και εδώ ο πολίτης θα κρίνει όχι με βάση κάποια «υποχρέωση», αλλά με αμιγώς πολιτικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των πολιτών ενεργοποιούνται και βελτιώνονται οι επιτροπές διαβούλευσης, οι οποίες δεν δούλεψαν μέχρι σήμερα, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τον νομοθέτη αλλά και τους δήμους. Σημαντικός, σ’ αυτή την κατεύθυνση, και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, ο οποίος επεκτείνεται και σε επίπεδο Περιφέρειας. Ενδυναμώνεται έτσι η συμμετοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τοπικών θεμάτων.

Ας επιστρέψουμε στην απλή αναλογική, γιατί υπάρχει μία ακόμα σημαντική παράμετρος. Αυτή της αποδημαρχοποίησης των δήμων. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έδειξε πως το μοντέλο του πανίσχυρου «άρχοντα» γεννούσε διαπλοκή. Η αντιστοιχία στην κεντρική διοίκηση είναι πασιφανής και αποδεδειγμένη. Όσο λοιπόν αλλάζει το κέντρο βάρους στη λήψη αποφάσεων, τόσο περιορίζεται η διαπλοκή. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη απόφασης, τόσο λιγότερη είναι η πιθανότητα φαινομένου διαπλοκής.

Ο διάλογος για τον Κλεισθένη κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο. Οι διαφωνίες ήταν έντονες, κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία έπαιρνε (ή έδινε 😉 γραμμή από τη ΝΔ. Από κοντά και οι γαλάζιοι δήμαρχοι. Βέβαια η ΝΔ, όσο ήταν κυβέρνηση, δεν πέρασε ποτέ νόμο για την αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει και πάλι η μήτρα παραγωγής πολιτικής. Να έρθει κοντά στην κοινωνία, να αφουγκραστεί την πραγματικότητα και να διοικήσει με γνώμονα την καθημερινότητα των πολιτών και όχι τις αποφάσεις ενός κονκλάβιου. Αυτό είναι το στοίχημα τόσο για την ίδια την αυτοδιοίκηση, όσο και για τους πολίτες. Άλλωστε, έχουμε κάθε δικαιώμα να παινευόμαστε ότι στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία. Και σήμερα είναι μεγάλη ευκαιρία να ξαναγεννηθεί.  

* Ο Κώστας Μορφίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλασ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρία Σάκκαρη: «Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στοχεύω την κορυφή» (Video)

5321725

Μαρία Σάκκαρη: «Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στοχεύω την κορυφή» (Video)

Μια σπάνια εξομολόγηση της Μαρίας Σάκκαρη, για τις νίκες, τις ήττες, τις κρίσεις πανικού αλλά…

Απίστευτο γέλιο: Ο Ροντινέι εξηγεί τι σημαίνει μαλ@κ@ς σε βραζιλιάνικη εκπομπή (video)

Ρόντινει

Απίστευτο γέλιο: Ο Ροντινέι εξηγεί τι σημαίνει μαλ@κ@ς σε βραζιλιάνικη εκπομπή (video)

Ο Βραζιλιάνος μπακ του Ολυμπιακού βρίσκεται στη χώρα του διακοπές και μεταδίδει τις ελληνικές λέξεις…

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες Βελόπουλου – Κύρτσου περί νοθείας στις ευρωεκλογές

5894708

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες Βελόπουλου – Κύρτσου περί νοθείας στις ευρωεκλογές

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες των Βελόπουλου – Κύρτσου για νοθεία στις Ευρωεκλογές.

Νίκος Παππάς: Η απάντηση σε πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας – «Στήνει νέο μαγαζί»

Νίκος Παππάς

Νίκος Παππάς: Η απάντηση σε πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας – «Στήνει νέο μαγαζί»

Ο Νίκος Παππάς απάντησε σε δημοσίευμα εφημερίδας που τον εμπλέκει σε ανεδαφικές, πολιτικές μεθοδεύσεις

Οι πρώτες αιχμές κατά Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό από τον Κελέτση: «Γνώριζα τις πιθανές συνέπειες της στάσης μου»

κελετσης

Οι πρώτες αιχμές κατά Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό από τον Κελέτση: «Γνώριζα τις πιθανές συνέπειες της στάσης μου»

Η άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο λόγος της…

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

MixCollage 14 Jun 2024 02 04 PM 7712

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

«Και εκεί, σαστισμένος, συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί. Ότι μόνο σοροί βγαίνουν στη στεριά.…