Δημοσκόπηση Metron Analysis για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για τον προεδρικό θώκο στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του MEGA

syriza

«Τιτανομαχία» μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να λάβει χώρα στον Β’ γύρο των εκλογών ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρώτη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του MEGA που παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ», ρίχνει φως στα δρώμενα της Κουμουνδούρου.

 

Στις δημοτικότητες των υποψηφίων, στο γενικό σύνολο, προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου, ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

377983234 243109285386137 6261937035354557452 n

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα των υποψηφίων κινείται ως εξής: Προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και στη συνέχεια Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουκάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

379401591 854575446050836 5158556948712914889 n

Στην προτίμηση προέδρου σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που είναι πιθανόν να ψηφίσουν, προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 39% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με 31%. Ακολουθούν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς.

kas

 

%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%97%CE%A3%CE%97 METRON ANALYSIS %CE%A3%CE%95%CE%A0%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A3 2023 page 0008

Στο ερώτημα «Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη» προηγείται ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης:

40% Κασσελάκης

33% Αχτσιόγλου

Ο Β’ γύρος: Ντέρμπι ακατάλληλο για καρδιακούς

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τον δεύτερο γύρο, έρχεται από όσους είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν: Ο Στέφανος Κασσελάκης καταλαμβάνει 45% και προηγείται οριακά της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία καταλαμβάνει το 44%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, το προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου είναι μεγαλύτερο των δέκα μονάδων.

%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%97%CE%A3%CE%97 METRON ANALYSIS %CE%A3%CE%95%CE%A0%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A3 2023 page 0009

 

Σε κρίση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μαζί με το κύμα ακρίβειας που επιμένει, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης στους πολίτες.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι απαντήσεις «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» εκτινάσσονται στο 66%, ενώ οι απαντήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρούν ραγδαία στο 28%.

metron 16

Είναι σαφές ότι η έρευνα δεν αποτυπώνει απλώς μια δυσαρέσκεια για την κατάσταση της χώρας αλλά και την απώλεια της αισιοδοξίας που είχε αρχίσει έστω και ως ένα βαθμό να αποτυπώνεται το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό σίγουρα έχουν μετρήσει και τα τελευταία γεγονότα και μια συνολικότερη αίσθηση απροστάτευτης χώρας όσο και προβλήματα που παραμένουν έντονα, όπως η ακρίβεια.

Αυτό φαίνεται και στις αυθόρμητες απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 29%, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 15% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης (απάντηση που τον Ιούνιο έδινε μόνο το 3%).

Αντίστοιχα, σημασία έχει ότι το 9% ιεραρχεί ως σημαντικότερο πρόβλημα τις φυσικές καταστροφές, απάντηση που δεν καταγραφόταν σε προηγούμενες έρευνες.

metron 17

Όμως πέραν του γενικού κλίματος απαισιοδοξίας, υπάρχει και σαφής δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 32% έχει θετική γνώμη. Επιστρέφουμε, δηλαδή σε κλίμακα δυσαρέσκειας που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο και φαίνεται εν μέρει τουλάχιστον να αντιστρέφεται το κλίμα που είχε αποτυπωθεί τον Μάιο όταν οι θετικές γνώμες ήταν στο 37%.

metron 18

Όλα αυτά προσθέτουν πολιτικούς πονοκεφάλους σε μια κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της αποκατάστασης των υποδομών και της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στη Θεσσαλία, της αποζημίωσης των πληγέντων και την εκπόνηση ουσιαστικά νέων σχεδίων για την προστασία από φυσικές καταστροφές που γίνονται όλο και πιο πιθανές, την ώρα που τα όποια σχέδιά της για επιπλέον «παροχές» πάνε πίσω και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν μεταφράζεται σε έναν άμεσο θετικό αντίκτυπο. Μένει να δούμε πώς θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο να «γυρίσει» το κλίμα.

 

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

AP24144164794059

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

Η σκηνή κατέρρευσε ενώ πάνω της βρισκόταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

rafa gaza

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…