Newsroom

Newsroom

Δημοσκόπηση: Κάτω από τον πήχη το νέο κόµµα Αχτσιόγλου – Χαρίτση

Με διαφορά δεύτερο κόµµα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δηµιουργεί προσδοκίες ο Κασσελάκης. Καθηλωµένος ο Ανδρουλάκης βλέπει τις ευκαιρίες ανάκαµψης να περνούν. Κυριάρχος ο Μητσοτάκης

dimoskopisi

Η πρώτη µεγάλη δηµοσκόπηση της Real Polls µετά τη «διπλή διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει µόλις 3,2% στο νεοσυσταθέν σχήµα όσων αποχώρησαν από την αξιωµατική αντιπολίτευση, ποσοστό που δεν επιβεβαιώνει τις φηµολογούµενες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Τα ευρήµατα επιβεβαιώνουν τη µεγάλη διαφορά συσχετισµού δυνάµεων µεταξύ συµπολίτευσης και αντιπολίτευσης εν συνόλω, καθότι αν και µε φθορά τριών µονάδων σε σχέση µε το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, η Ν∆ διατηρεί τα ηνία στην πολιτική κονίστρα µε 37,4%.

 

Απώλειες καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ (14,7%), διατηρώντας όµως τη δεύτερη θέση µε απόσταση 1,9% από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν φαίνεται να καρπώνεται την πολιτική εσωστρέφεια που επικράτησε το προηγούµενο διάστηµα στην αξιωµατική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, στην πρόβλεψη αποτελέσµατος το ΚΚΕ παρουσιάζεται ενισχυµένο µε 10,8%, τη στιγµή που στις τελευταίες εκλογές έλαβε ποσοστό 7,69%.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι το 40% αισθάνεται πιο κοντά στη Ν∆, ενώ η απόσταση µε τον ΣΥΡΙΖΑ (14,9%) ξεπερνά τις 25 µονάδες. Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ µε 14,6% και τέταρτο το ΚΚΕ µε 9%. Επιπλέον, το 41% ζητά «περισσότερο επικριτική» αντιπολίτευση έναντι του ισχνού 12,4% που επιθυµεί «περισσότερο συναινετική». Πάρα ταύτα, η πλειοψηφία (43,6%) κρίνει πως η στάση της αντιπολίτευσης πρέπει να «εξαρτάται από το επίµαχο θέµα».

Στη δηµοσκόπηση της εταιρείας που κατέγραψε επιτυχηµένες µετρήσεις στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τις εθνικές εκλογές της Κύπρου, τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και στις εσωκοµµατικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, το 38% θεωρεί δικαιολογηµένη την αµφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο η εικόνα αντιστρέφεται σε σχέση µε όσους δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 42,9% τη θεωρεί «καθόλου δικαιολογηµένη» και το 21,8% «όχι και τόσο δικαιολογηµένη».

Παράλληλα, το 67,1% δεν θεωρεί απαραίτητο το νέο σχήµα των στελεχών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70,7%. Ξεκάθαρη είναι η στάση της πλειοψηφίας του δείγµατος (1.772 άτοµα) για το αν θα ψήφιζε τον νέο πολιτικό φορέα, µε το 53,4% να δηλώνει «σίγουρα όχι» και το 23,4% «µάλλον όχι».

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, µε το 40,9% να δηλώνει «σίγουρα όχι» και το 23,5% «µάλλον όχι». Εν προκειµένω, τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν και τις όποιες προοπτικές του νέου σχήµατος, το οποίο πιθανότατα τη ∆ευτέρα θα αποκτήσει και τυπικά ΚΟ. Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό εµπιστοσύνης (13,8%), ακολουθεί ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας µε 4,3% και ο Στέφ. Κασσελάκης µε 3,6%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τέταρτος µε 3,2%. Το 42% αισθάνεται πιο κοντά στον πρωθυπουργό, µε τον Νίκο ∆ένδια να συγκεντρώνει το 16,7%, τον Στέφ. Κασσελάκη το 14,3% και τον Ν. Ανδρουλάκη να έρχεται και πάλι τέταρτος µε 12,7%.

Συνοψίζοντας, η Ν∆ διατηρεί τα ηνία παρά την αρνητική αξιολόγηση των πολιτών –όπως αποτυπώνεται στις επόµενες σελίδες– τόσο για τη διαχείριση των συλλογικών προβληµάτων όσο και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας και την πορεία της εν γένει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεύτερη θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο νέος φορέας µπορεί να περνά τον πήχη του 3%, όµως δεν δείχνει προοπτικές µακροηµέρευσης, καθώς η σύστασή του συγκεντρώνει την αντίθεση της πλειοψηφίας είτε πρόκειται για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

1 3 2 2 3 4 5 6 7 scaled

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…