Δημοσκόπηση: Καταρρέει το κυβερνητικό «success story» - Μεγάλη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας

Μεταστροφή του κλίματος καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Prorata, με την πλειοψηφία των πολιτών να είναι δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την πανδημία

NewsRoom 17/09/2020 | 15:37

Την ώρα που η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα, πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata καταγράφει εντυπωσιακή μεταβολή στις απόψεις των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ το 47% θετικά. Στα τέλη του Μαίου η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική: οι αρνητικές αξιολογήσεις έφταναν μόλις το 27%, ενώ οι θετικές το 71%.

Σχετικά με το ποιός ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), ενώ τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μετά βίας το 29%.

Όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού, το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο τον άνοιξε η κυβέρνηση, ενώ το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ το 53% αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Το 64% των πολιτών θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, (+11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου).

Για την οικονομία το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ» και το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για την  προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.  

Παράλληλα, το 64% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, παρόμοιο ποσοστό (63%) διατηρεί την ίδια αρνητική άποψη σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Τέλος, οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες. Περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί. 

Διαβάστε εδώ την έρευνα της Prorata: 

  

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.