Δημοσκόπηση Kapa Research: Σε απόσταση αναπνοής…ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

H  τάση που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό και δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά από μια νέα δημοσκόπηση, αυτήν της Κάπα Research για το Έθνος της Κυριακής.

δημ1

Σκηνικό πόλωσης  στο φόντο των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση καταγράφει η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», ενώ την ίδια στιγμή που καταγράφεται μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 4,7 %

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι αναμφισβήτητα τα κριτήρια με τα οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ή θα απορρίψουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Κεντρικό και βασικό ζήτημα δεν είναι η πολιτική πρόταση του κάθε πολιτικού φορέα, αλλά η… απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα πρώτιστα για να μην έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυρίαρχο το «να φύγουν αυτοί».

Στα ζητήματα των εκλογών, οι πολίτες δεν θα ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά μερικούς μήνες, ενώ η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται μειούμενη στο 4,7%. Τάση η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις της Κάπα Resarch ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2017.

Χαμηλή είναι η εκτίμηση του έργου της κυβέρνησης το 2018, όμως εξίσου χαμηλή -τηρουμένων των αναλογιών- και η εκτίμηση για την αντιπολίτευση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία το ίδιο διάστημα.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητοστάκης έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις δημοτικότητες των θεσμικών προσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,79% Γιάννη Στουρνάρα.

Τα ζητήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας φαίνεται να είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες. Ειδικά μάλιστα για την ανεργία των νέων απορρίπτουν τη θεωρία των «τεμπέληδων νεαρών», εκτιμώντας πως οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών για το θέμα.

Μάλιστα, με αυτά τα ζητήματα ως γνώμονα οι πολίτες θα καθορίσουν και την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Τα στοιχεία ίσως εξηγούν και τη στάση κατανόησης που φαίνεται να δείχνουν οι ερωτώμενοι και απέναντι στην εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, την οποία στηρίζουν με συντριπτική διαφορά.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…