Δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 39% στον φυλακισμένο Λούλα Ντα Σίλβα

Μια νέα δημοσκόπηση ήλθε να επιβεβαιώσει την Τετάρτη το τεράστιο προβάδισμα του πρώην προέδρου Λούλα στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, παρά το ότι είναι φυλακισμένος από τον Απρίλιο.

5b6615581dc524ec058b4576 2

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα άρχισε να εκτίει την 7η Απριλίου την ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο κεντροαριστερός πρώην αρχηγός του κράτους κινδυνεύει εξάλλου να δει την υποψηφιότητά του να κρίνεται άκυρη από το εκλογοδικείο περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Μολαταύτα ο Λούλα πιστώθηκε το 39% των προθέσεων ψήφου (30% τον Ιούνιο), στην έρευνα που διενήργησε και δημοσιοποίησε την Τετάρτη το ινστιτούτο Datafolha, με δείγμα 8.433 ψηφοφόρους.

Διαθέτει τεράστιο προβάδισμα έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του βουλευτή της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, ο οποίος πιστώθηκε το 19% των προθέσεων ψήφου (17% τον Ιούνιο). Κανένας άλλος από τους 11 υποψήφιους και υποψήφιες στις εκλογές δεν φέρεται ικανός ή ικανή κατά τη δημοσκόπηση να ξεπεράσει το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 7η Οκτωβρίου.

Σε έναν υποθετικό δεύτερο γύρο τη 28η Οκτωβρίου ανάμεσα στον Λούλα και τον Μπολσονάρου, ο Λούλα θα κέρδιζε με το 52% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που διενεργήθηκε την 20ή και την 21η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα ήδη είχαν καταγράψει άνοδο του ποσοστού του Λούλα, η μία στο 37,3% των προθέσεων ψήφου, η άλλη στο 37%, με τον Μπολσονάρου στο 18,8% και στο 18% αντίστοιχα—δηλαδή υποδιπλάσιο ποσοστό.

Οι υποστηρικτές του Λούλα ερίζουν ότι η ακύρωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου θα σημάνει πως οι εκλογές δεν θα είναι δημοκρατικές. Ο ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικού διωγμού που έχει στόχο να του φράξει τον δρόμο προς μια τρίτη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας.

Η μετάδοση της δημοσκόπησης θορύβησε τις αγορές, αφού υπέδειξε πως ακόμη κι εάν τελικά ο Λούλα αποκλειστεί και ορίσει υποψήφιο στη θέση του τον μέχρι σήμερα υποψήφιο αντιπρόεδρό του Φερνάντου Αντάτζι, αυτός ο τελευταίος ενδέχεται να κερδίσει.

Το νόμισμα της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου (στο επίπεδο 4,08:1), δηλαδή κοντά στο ιστορικό χαμηλό του.

Κατά τη δημοσκόπηση του Νταταφόλια που δημοσίευσε η εφημερίδα Folha de São Paulo και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, αν ο Λούλα αποκλειστεί από την κούρσα, το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει ο Μπολσονάρου αυξάνεται στο 22%, ενώ το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι θα ψηφίσουν την οικολόγο Μαρίνα Σίλβα αυξάνεται αλματωδώς, από το 8% στο 16%.

Το 31% του δείγματος είπε ότι θα ψηφίσει όποιον υποψήφιο υποδείξει ο Λούλα και άλλο ένα 18% ότι «ίσως» το κάνει. Παρότι το ποσοστό των προθέσεων ψήφου του Αντάτζι στη δημοσκόπηση του Νταταφόλια δεν ξεπέρασε το 4%, αυτό μάλλον θα αλλάξει όταν αρχίσουν να προβάλλονται πολιτικές διαφημίσεις από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Βραζιλίας, περί τα τέλη του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

445787316 957008989252286 1871462302890548526 n

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία και να το κάνετε ακόμα καλύτερα. Δίνεται μεγάλη…

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

AP19173656139354

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Κρήτη

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Άγνωστες παραμένουν οι συνθύκες θανάτου της 17χρονης στην Κρήτη