ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Δημοσκοπήσεις: Από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ στο αντι-ΝΔ μέτωπο

Aκόμη και οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από τα ΜΜΕ που πληρώθηκαν με δημόσιο χρήμα για να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα, δεν μπορούν να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια

chart 2779139 1920 2

Οι δημοσκοπήσεις, με όλες τις γνωστές παθογένειες του ελεγχόμενου μιντιακού συστήματος και εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και ανατιμήσεων και αδυναμίας του κόσμου να αντεπεξέλθει, δεν μπορούν να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια.

Η ΝΔ χάνει διαρκώς δυνάμεις κάτω από το βάρος της πραγματικότητας.

Η οποία πραγματικότητα περιγράφεται ως εξής:

Η πανδημία είναι ακόμη παρούσα με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους καθημερινά, παρόλες τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για… τελευταίο μίλι.

Γίναμε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους ανά πληθυσμό στην Ευρώπη από το καλοκαίρι και μετά. Ένα γεγονός που μαρτυρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης να μην επενδύσει στο ΕΣΥ, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα οποία 16.519 θάνατοι συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Που σημαίνει χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από όσους θα είχαμε, αν είχαν ενισχύσει τα νοσοκομεία με προσωπικό, εξοπλισμούς και υποδομές, όπως όλες οι χώρες του πολιτισμένου κόσμου.

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» που δήθεν θα προστάτευε τη χώρα και τους πολίτες από την κλιματική κρίση και τα ακραία της φαινόμενα κατέρρευσε στην πρώτη καλοκαιρινή πυρκαγιά σε συνθήκες νηνεμίας και υποχώρησε στον πρώτο χειμωνιάτικο χιονιά.

Η αλαζονεία της εξουσίας, η προκλητικότητα της διαρκούς δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, η κομματικοκρατία και η ευνοιοκρατία των ακριβοπληρωμένων γαλάζιων golden boys προκαλούν το δημόσιο αίσθημα εν μέσω γενικευμένης οικονομικής κρίσης και ακρίβειας και ανέχειας.

Οι λίστες Πέτσα και ο ασφυκτικός έλεγχος των μονοφωνικών ΜΜΕ, που μεταδίδουν διαρκώς τη μια άποψη, από κοινού με τα σκάνδαλα της ΝΔ που έγιναν… σκευωρίες προσβάλλουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της δημοκρατίας.

Και βέβαια η τωρινή στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, που οι επιλογές της έκαναν την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στον κόσμο ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν παίρνει μέτρα ούτε για να βάλει πλαφόν στις ανατιμήσεις, ούτε για να μειώσει την υψηλή φορολογία των καυσίμων και των προϊόντων άμεσης ανάγκης, ούτε για να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς, ούτε όμως και για να ελέγξει τα κερδοσκοπικά καρτέλ με τα υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Με μόνο μέτρο τις επιδοτήσεις που εκτός που αποτελούν ψίχουλα, αυτό που επιτυγχάνουν είναι να επιδοτούν την… κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια.

Τούτων δοθέντων, ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από τα ΜΜΕ που πληρώθηκαν με δημόσιο χρήμα για να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα, δεν μπορούν να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια.

Η κυβέρνηση υποχωρεί κάτω από το βάρος μιας εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Δεν χρειάζονταν, άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις για να φανεί αυτή η αλήθεια. Οι κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τον χρόνο των εκλογών και ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μαρτυρούν από μόνες τους ότι η κυβέρνηση περνά σε νέα φάση φθοράς και αδυναμίας.

Και δεν είναι μόνο η σημαντική μείωση της δημοσκοπικής δύναμης της ΝΔ, η οποία στην πρόθεση ψήφου της Metron Analysis έχει συρρικνωθεί μόλις στο 27%, που μαρτυρά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Είναι κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπου η δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική έχει γίνει πλέον πλειοψηφικό ρεύμα.
Με το 68%, 2 στους 3 πολίτες δηλαδή, να απαντούν ότι έχουν αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης.

Και με το 61% να δηλώνει ότι η χώρα αυτή την κρίσιμη εποχή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνον ένα 30% να απαντά ότι κινείται προς τη σωστή.

Βέβαια όποιος βλέπει τηλεόραση θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι οι σχολιαστές αντί να ασχολούνται με το μείζον, που είναι η σοβαρή φθορά της κυβέρνησης, ασχολούνται με το γιατί αυτή τη φθορά δεν την κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά μπορεί να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό.

Το πρώτο είναι ότι το μείζον ερώτημα που απασχολεί σήμερα δεν είναι πόσοι υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και είμαστε εκτός προεκλογικής περιόδου, αλλά η αξιολόγηση της κυβέρνησης η οποία με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό.

Και βέβαια το δεύτερο που θα μπορούσε να απαντήσεις κανείς στις δημοσκοπικές προβλέψεις είναι να παραθέσει τα εκλογικά ποσοστά των τελευταίων 10 χρόνων και να τα συγκρίνει με τις αντίστοιχες δημοσκοπικές προβλέψεις.

Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που έβγαζαν σταθερά πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, με ποσοστά μέχρι και 37% και τελικά ο Λοβέρδος βγήκε τρίτος, με ποσοστό μόλις 24%.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πάλι, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ το πολύ 25% και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τις προβλέψεις και πήρε 32%, 7 δηλαδή μονάδες περισσότερο από όσο τον υπολόγιζαν οι δημοσκόποι.

Αλλά και στις προηγούμενες εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2015, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ισοπαλία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 8% διαφορά.

Κι ακόμη πιο πίσω, στο δημοψήφισμα του 2015, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν καθαρή νίκη του ΝΑΙ και τελικά προέκυψε θρίαμβος του ΟΧΙ, με 20 μονάδες διαφορά!

Μέχρι και στο μακρινό 2012 οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει έξω. Έδιναν στη ΝΔ 30% και στις εκλογές πήρε τελικά μόλις 19%.

Οι αιτίες για τη συστηματική υποτίμηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από το συχνό φαινόμενο οι ψηφοφόροι του να μην ερωτώνται, όπως κατήγγειλε πρόσφατα πολίτης για δημοσκόπηση που του έκλεισαν το τηλέφωνο, μόλις εκείνος είπε ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Και φτάνουν μέχρι την άρνηση των αριστερών ψηφοφόρων να πάρουν μέρος σε έρευνες που έχουν παραγγείλει προπαγανδιστικά ΜΜΕ, των οποίων την αξιοπιστία αμφισβητούν.

Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δεν πρέπει να διαβάζονται σαν… προφητείες που μαντεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι πολιτικά εργαλεία που φανερώνουν τις τρέχουσες πολιτικές τάσεις.

Και αυτό που προκύπτει ως τάση από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το οποίο δεν σχολιάζεται στα φιλοκυβερνητικά κανάλια, είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή. Με την κυβέρνηση να χάνει τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής που απολάμβανε στο πρώτο μισό της θητείας της, περνάμε σε μια νέα φάση όπου το αντι-ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται πλέον σε αντι-ΝΔ μέτωπο.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδυναμωμένη και απομονωμένη πολιτικά, να αμύνεται και να απολογείται, όπως φάνηκε καθαρά στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών χτες στη Βουλή.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…