Newsroom

Newsroom

Δημοσιογράφοι καλούν τον Γιούνκερ να δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Περίπου 40 δημοσιογράφοι, λίγες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,…

giounker

Περίπου 40 δημοσιογράφοι, λίγες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να δεσμευθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Πρέπει να έχουμε εγκαίρως πρόσβαση σε πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες και τα καρτέλ κυκλοφορούν βρώμικο χρήμα μέσω του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος», επισημαίνεται στην επιστολή, που δόθηκε στον Γιούνκερ μία ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα κείμενο που προήλθε από μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο προέβλεπε κυρίως την αναγραφή του ονόματος των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών και των ιδρυμάτων σε δημόσια πρωτόκολλα ώστε να εμποδίζονται εταιρείες-βιτρίνες να μεταφέρουν βρώμικο χρήμα. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η οδηγία αυτή.

Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι η πρόταση αυτή «προσφέρει την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με την πραγματική περιουσία των εταιρειών και των καρτέλ θα είναι προσβάσιμες από το κοινό, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε κάθε έναν να παρακολουθεί τις σχέσεις μεταξύ πιθανών εγκληματιών και τη χρήση από αυτούς νόμιμων δομών που παραμένουν προς το παρόν αδιαφανείς».

Οι υπογράφοντες καλούν τον Γιούνκερ «να ενθαρρύνει το αποφασιστικό αυτό στάδιο για την καταπολέμηση μιας μάστιγας που πλήττει τα δικαιώματα των ευάλωτων προσώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και απειλεί την αξιοπιστία και την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…